Nejste přihlášen/a.
Ahojky,máme vypočítat příklad a vůbec si s ním nevím rady
Poloměr zeměkoule = 6378km,okolo rovníku je natažený pás a ten prodloužíme o 1 m. Jaký je průměr? -mezi vnější a vnitřní koulí.
Vzorec pro obvod znáte? Tak ho použijte. Překvapivě se ukáže, že ten rozdíl na poloměru země vůbec nezáleží, Budeme asi předpokládat, že ten prodloužený pás bude od zeměkoule vzdálen rovnoměrně, jinak by ta otázka neměla smysl.
(Po pravdě, ona je to čistě teoretická otázka a z praktického hlediska nemá smysl ani tak. On se tam sem tam vyskytne tu kopeček, tu parník popluje a všechno je v háji.)
Kartaginec:
A ono by tam v reálu bylo ještě daleko více proměnných..., že by to v podstatě reálně ani spočítat nešlo...
Miluji tyto příklady "z praxe"...Toho kdo je vymyslel, bych...asi poslal...někam..
já nevim,jsem na to úplně dutá..:DD stejně je mi to nějaké divné..ten průměr..:/ prostě máme vypočítat tohle:
Takže pro kontrolu: nový průměr je 6378km + 31 cm (samozřejmě je třeba sjednotit jednotky)
doplněno 19.04.12 17:54:No a jak píše níže Jirbar, terminologie je poněkud nepřesná (žádná většií koule tam není a po pravdě ani vnitřní, ta vnitřní "koule" není koule, ale geoid; proto se mluví o rovníkovém průměru a ne o třeba průměru mezi póly. A vlastně i to jen přibližně, čistě teoreticky.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.