Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet plochy pozemku

Od: mjso® odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer.

mám kousek pozemku těchto rozměrů :

a = 16,64 m b = 28,94 m c = 15,89 m d = 19,76 m

V geometrickém plánu je uvedeno, že to je celkem 375 m2 plochy.

Když jsem to počítala já, vyšlo mi 395,83 m2.

Co je správně?

doplněno 19.04.12 08:48:

Přikládám nascenovanou přílohu těchto jediných údajů v geometrickém plánu.

doplněno 19.04.12 09:55:

další pokus zaslání přílohy...

doplněno 19.04.12 10:03:

...tak mi to sem nejde vloži...omlouvám se.

Pokud by měl někdo zájem, pošlu do mailu.

Díky za došlé odpovědi.

doplněno 19.04.12 19:26:

Děkuji všem za četnou diskuzi, avšak musím upřesnit můj dotaz.

Samozřejmě věřím geodetům, kteří vytvořili můj geometrický plán

a určili plochu pozemku v m2. Jen čirou náhodou jsme se na toto téma

bavili s rodinou, kde mě přesvědčovali, že pozemek je obdélník.

Já je přesvědčovala, že není, nevěřili, tak jsem jim ukázala onen GP.

A pak jsme si chtěli jen tak zopakovat školní geometrii a zkusit sami vypočítat tu plochu.

O nic víc nešlo. Jsme ze školy již dlouho a tak jsme si jen hráli, komu výsledek vyjde

stejně jako geodetům. Nevyšlo to z nás nikomu, řekli jsme si, že to neumíme a nechali toho. Ale mě to nedalo

a ze zvědavosti o způsobu výpočtu jsem vložila dotaz sem.

Asi si tady trhu ostudu, ale o nic nejde. Já si myslím, že to je obecný různoběžník - lichoběžník

a počítala jsem to zjednodušeně takto : a+c . b+d

2 2

Věřím, že jsem nezamotala hlavu jen sobě, ale teď i Vám;).

Tak se nezlobte a přeji hezký večer.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

1x

Kdybyste uvedla váš výpočet, tak by se dalo poradit. Takhle mohu jenom říci, že známe-li pouze délky stran čtyřúhelníku, pak čtyřúhelník není určen jednoznačně a proto nelze jednoznačně určit ani obsah.

hodnocení

1x

No tak tou poslední poznámkou se situace vyjasňuje, nicméně, jak řečeno dříve, k výpočtu obsahu tyto údaje nestačí; jediná možnost je, vhodný další údaj z plánu (který je jistě v přesném měřítku) naměřit. Jediné, co lze říci bezpečně, je, že pozemek není obdélníkový, to by musel mít vždy dvě protější strany stejně dlouhé (a ani pak by to nutně nemusel být obdélník). Pokud je to skutečně lichoběžník, tedy má dvě protilehlé strany, zvané základny, rovnoběžné, pak vzoreček pro obsah je: střední příčka krát výška. Tedy kdyby byly rovnoběžné třeba strany a a c, obsah by byl [(a+c)/2]*v (hvězdička jako násobení). Výška je ovšem nejkratší vzdálenost mezi základnami, váš vzoreček by místo výšky bral průměr těch druhých stran, který je nutně větší a výsledek by byl větší než skutečný obsah (což vám taky vyšlo). Pokud by ovšem pozemek byl obecný různoběžník, ne lichoběžník, byla by situace složitější, nicméně mám silné odezření, že váš vzoreček by i pak dal větší výsledek (ale dokázat to neumím a netvrdím to stoprocentně). A jak tedy spočítat správný výsledek? V případě lichoběžníka (to byste viděli na tom plánu) by bylo možné výšku zjistit měřením. V obecném případě jako nejjednodušší vidím, změřit diagonálu a pro výpočet obsahu trojúhelníků, které ta diagonála vytvoří, použít Heronův vzorec (viz třeba cs.wikipedia.org/...

doplněno 20.04.12 12:00:

Je pravda, jak píše níže Petapeta, že lichoběžníkovost je ten další údaj a výšku již netřeba odměřovat, lze ji spočítat (samozřejmě je třeba ověřit tu lichoběžníkovost, tedy rovnoběžnost základen). Na to jsem při své odpovědi trochu pozapomněl. Na druhou stranu ten výsledek neodpovídá, tak to asi lichoběžník nebude, aspoň ne se základnami b, d. ALe pěkně je na tom obrázku vidět, že výška je skutečně menší než obě boční strany, tedy i než jejich průměr.

petapeta*
hodnocení

1x

Kdyby byl pozemek lichoběžníkový o základnách 28,94 m a 19,76 m, pak mi vychází výměra asi 378,6 m2.

Výpočet plochy pozemku

hodnocení

0x

Jak píče petapeta, zadala jste málo údajů. Není ten pozemek třeba lichoběžníkový?

hodnocení

0x

V čem je problém při vkládání? Nešlo by to případně někde uložity a dát odkaz? Nicméně zkuste mi to poslat třeba na arturgordonpym@inmail.cz, podívám se, co s tím.

figurek*
hodnocení

0x

no já si myslím, že při výpočtu součtu součinů záleží především na těch součinech, co čím se násobí.

Ale divím se, jak vám může vyjít 395,83?

Jen když vezmu součin dvou menších rozměrů 16,64 x 15,89 = 264,4 m čtverečních. Do vámi vypočítané plochy 395,8 zbývá už jen 131,4 čtverečních metrů. *ee*

Tomuto příspěvku vůbec nerpzumím, o jakém součtu spučinů to mluvíte a jak s tím hledaným výsledkem spovisí tp Vaše číslo 264,4? Vy máte nějaké dodatečné informace (třeba z mailu), které zde v zadání nejsou? Pokud ano, tak je uveďte, ať víme, o čem je řeč, a pokud ne, tak nepleťte zbytečně mijso hlavu.

figurek*

promiňte, ale jestli se někdo ptá na katastrální plochu pozemku, pak předpokládám, že umí násobit.

Když máte čtyři čísla dejme tomu 2, 3, 10, 11 a vynásobíte první s druhým a k výsledku přičete vynásobení třetího se čtvrtým, pak dostanete jiné číslo, něž když vynásobíte například první se třetím a přičtete násobek druhého se čtvrtým. Rozdíl se tvoří především v součinech. To je snad jasné. Nebo pořád ještě nerozumíte?

Tazatelka uvedla čtyři čísla, o kterých jsem si myslel, že jsou to strany obdélníků. Jak se zdá, nejsou a být ani nemůžou.

Tak takhle bych tomu rozuměl, ale ze zadání mne tohle nenapadlo. No, já v minulé otázce (kvadratická rovnice) taky četl něco jiného, než bylo zadáno.

jirbar*
hodnocení

0x

Otázka je zda uvedené míry jsou změřené v terénu či také z geometrického plánu. Pokud je pozemek ve stráni tak se pochopitelně musí míry lišit.

palenka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

najděte si Vaši parcelu zde: nahlizenidokn.cuzk.cz/... a použijte jejich nástroj pro výpočet plochy viz obrázek.

Výpočet plochy pozemku #2
buss

Jenže tazatelka jim nevěří a chce si to přepočítat sama.

palenka*

To mě z dotazu nevyplynulo. Geometrický plán snad zpracovává geometr (geodet).

doplněno 19.04.12 15:09:

Nevyplynulo mi to "jim nevěří", tj. katastrálnímu úřadu... nevěří někomu, kdo zpracovával geometrický plán

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]