Nejste přihlášen/a.
Což o to, do školy ho vezmou, ale bude tam oproti ostatním dětem dost chudák. Školkové prostředí s interakcemi mezi dětmi a s učitelkami, které přeci jen nejsou maminka, i kdyby zrovna stříhaly toho samého sněhuláka, nic nenahradí. Ať je otravuje co to dá, do té spádové by se snad nějak procpat měla, někdo odpadne, kluk bude první na řadě, i kdyby to nebylo v září, ale až v říjnu nebo prosinci...
Dobrý den. Růženko, předškolní vzdělávání, tedy mateřská škola, je nepovinná, tudíž povinnost jít k zápisu nemá nikdo. Je to pouze každého možnost a volba. Bohužel je tomu i naopak a mateřská škola není povinna dítě přijmout. Ale v žádném případě není důvod k obavám, že by dítě nevzali do školy. Ucelené info je např. zde:
Přeji pěkný den.
Copak ona je povinnost chodit do MŠ? U nás tedy není ale předškoláky do školky berou přednostně, ovšem vozíte ho kde je volno, třeba z Bystrce do Krpole nebo ještě dál klidně i do Chrlic, prostě v Brně. Jediná možnost je obejít ředitelky školek osobně. Mimochodem elektronicky sice ano ale pak musíte s potvrzením od lékaře stejně v určený den k zápisu do MŠ. Odkud z Brna jste? V Bystrci se dostavují na Kamechách dvě školky.
Neviděla bych to nijak tragicky. Vše, co má budoucí prvňáček znát a ovládat, jej zvládne naučit maminka, společně s využitím kroužků pro předškoláky. Co se má předškolák ve školce naučit, lze shrnout do několika bodů:
1. Hygienické návyky, sebeobsluha - s tím si maminka jistě poradí, jen nesmí okolo něj stále běhat, ponechat mu prostor pro samostatnost.
2. Sociální interakce s větší skupinou dětí a s dospělými - úspěšně lze nahradit účastí dítěte v zájmových kroužcích (hudebka, výtvarka, sportovní nebo taneční kroužky, výuka plavání, dnes i výuka jazyků pro předškoláky... výběr je široký). Maminka dítě přivede a po skončení si ho opět vyzvedne. Dítě pracuje v kolektivu a pod vedením jiné osoby, než je maminka. Dobře vedený kroužek předčí tyto aktivity realizované v MŠ.
3. Příprava na výuku čtení, psaní a počítání - v knihkupectvích je nepřeberná nabídka pracovních sešitů pro různé věkové kategorie. Chce to jen najít si čas a pustit se společně s potomkem do zábavné práce.
4. Dodržování kázně a řádu, respektování autority - tak s tím může mít maminka problém, protože je pohodlné dítěti vyhovět a ustoupit, když si postaví hlavu. Hodně se však dítě naučí v průběhu účasti na různých kroužcích pro děti.
Přínosem je pro dítě početná rodina a kontakt s dětmi v sousedství.
Osobní zkušenost - Do školky chodil až třetí syn, prvního nevzali z kapacitních důvodů, druhý tam nemohl chodit kvůli zdravotním problémům. Žádný ze synů neměl při nástupu do školy sebemenší potíže, naopak byli v mnohém napřed před ostatními dětmi, hodně jsem se věnovala i nejmladšímu. Pokud se matka dítěti opravdu věnuje (včetně zajištění dostatečné interakce s okolním prostředím), je schopna dát mu podstatně více, než mu přinese docházka do školky. Pro maminku to však znamená hodně práce, zapojit veškerou fantazii a kreativitu. Žádné vysedávání u kafíčka, na facebooku nebo před televizí. Potěšení a radosti to však přináší i po čase nesrovnatelně víc.
P. S. Nezapomenout, že v předškolním věku je základem všech činností hra, nejde o učení jako ve škole. B.
Je to pěkná teorie, ale hůře se uplatňuje v praxi, když mají oba rodiče stálé zaměstnání. A i když se bude maminka moc snažit, může dělat nevědomé, ale závažné chyby, která školená učitelka nedělá.
Milá Martino, až budete mít vlastní děti, uvidíte, že do určitého věku dítěte nad maminku není. Chyby dělají nejen maminky, ale i paní učitelky. Někteří psychologové říkají, že rodičům dnes ve výchově dětí brání nejen jejich bezradnost, pohodlnost, ale také strach dělat chyby. Také říkají, že s chybami rodičů, jež byly udělány s láskou, se děti vyrovnají. Chybám se v životě nevyhne nikdo.
Nejde o teorii, ale je to moje osobní zkušenost. Jak náročná je péče o děti, jak složité je při více dětech vše sladit a zorganizovat, tím spíš má-li některé z dětí zdravotní handicap, si dobře pamatuji. Je to věc priorit - když se člověk rozhodne, že jsou pro jeho život děti důležité více než postavení ve firmě nebo plná peněženka, zvládne to. Vychovala jsem své syny od dětství jako samoživitelka, měla jsem a mám stále 2 zaměstnání. Čas na děti jsem si však našla vždy. Většinu úskalí, na která rodič může narazit, znám. Ale pokud v mém životě nějaká práce měla smysl a cenu, pak je to to, co jsem udělala pro své děti. Tisícinásobně se mi vše vrací. Jsem šťastná matka spokojených, slušných, vzdělaných a úspěšných mladých mužů .
B.
Nejde mi o určitý věk, mluvila jsem o předkolákovi Navíc ne každý rodič ovládá třeba češtinu tak, aby dítě mohl kvalitně něco naučit, ve školce jsem fakt zažila leccos.
Já budu chtít své dítě asi v první řadě uživit, ale jelikož děti ještě nemám, je to jen moje teorie Chci pro ně kvalitní život s možnostmi a podmínkami, jaké jsem měla třeba já
Palec nahoru, pokud jste jako samoživitelka při dvou pracích uživila dvě děti To hned tak někdo nezvládne
Synové jsou 3 (viz. můj první příspěvek). Dva starší studují MU Brno, nejmladší je gymnazista. Ekonomicky prožívám nejobtížnější období vůbec, ale věřím, že společnými silami to zvládneme, a udělám vše pro to, aby za rok mohl jít na VŠ i nejmladší syn. Stát mi to plány na zavedení zápisného nijak neusnadňuje .
Jinak souhlasím s Vámi, že jsou rodiny, pro jejichž děti je předškolní rok ve školce nezbytný. Z dotazu však nic takovéto situaci nenasvědčuje. Tazatelka se ptá, zda dokáže matka nahradit dítěti docházku do MŠ, nic o problematickém rodinném nebo sociálním prostředí.
B.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.