Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení rovnice

Od: mixed* odpovědí: 2 změna:

zdravím mám jen takovou hloupou otázku, ale bohužel ji nemůžu nikjak vyřešit, tak se ptám. Mám v testu zadání:

Přičteme-li k trojnásobku neznámého výrazu dvojnásobek výrazu 4 _ 2x, dostaneme výraz 2 _ x. Určete neznámý výraz.

Odvodil jsem, že rovnice by měla být 3*y +( 2 * (4-2x)) = 2-x (pokud jsem neudělal chybu, ale nemůžu ji vyřešit, protože podle mě snad ani řešení nemá.

Jenže jsou pouze možnosti:

(A)x - 2

(B)x

(C) 2x - 2

(D) 2x + 2

Napadá vás, jakby to šlo vyřešit?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

1x

Ahoj, chybu jsi asi udělal, mi to vyšlo hezky. :) Rovnice je sestavena správně, takže pozor třeba na přednost operací a znaménka. Roznásobila jsem závorku s dvojnásobkem a pak celou závorku převedla na druhou stranu. Tam jsem odstranila tu závorku úplně, posčítala, co se dalo a výsledek se dal krásně zkrtátit s tou trojkou na levé straně. :)

doplněno 16.04.12 18:38:

3y+2(4-2x)=2-x

3y+8-4x=2-x, takže 3y=2-x-8+4x

3y=-6+3x no a teď jen zkrátit tou trojkou :)

mixed*
hodnocení

Mno, mě to pořád nějak nevychází. Vyšlo mi totiž y = -6-x . Mohl/a byste napsat přesný postup opři řešení?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]