Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Goniometrické funkce - náčrtek, spěchá

Od: nevimd odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, učíme se goniometrické funkce a já si nedokážu poradit s tímto náčrtkem. Příklad určitě zvládnu vypočítat, ale ten náčrtek mi vrtá hlavou. Předem díky za pomoc. :)

Vypočítejte obvod kružnice, kterou opíše kružítko se dvěma stejně dlouhými rameny délky 8,5 cm, svírají-li úhel 28°.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

No, představte si, jak se to kružítko pohybuje. Potřebujete vzdálenost tuhy od hrotu, to spočítáte z rovnoramenného trojúhelníku (po drobné úpravě, aby tam byl pravý úhel..), který tam máte zadaný, třeba funkcí sinus. Ta vzdálenost je pak poloměrem kružnice.

tlapka*
hodnocení

1x

No, já bych si načrtla to kružítko jako trojúhelník - je rovnoramnný a třetí strana má za vůj rozměr poloměr té kružnice, takže r. Úhel mezi rameny známe, takže se poloměr dá dopočítat a následně dosadit do vzorce pro obvod kružnice. Ten obvod je vytvořen rotací toho trojphelníka, ale jak to načrtnout... *nevi* Asi bych nakreslila dva ty trojúhelníky vedle sebe a mezi ně osu souměrnosti.

nevimd
hodnocení

Omlouvám se, příspěvěk jsem neúmyslně zařadil do podrubriky šikany - jedná se samozřejmě o matiku! Omlouvám se :)

hodnocení

0x
To jde různě. Jde o to, vypočítat základnu c rovnoramenného trojúhelníka o stranách a = b = 8,5 cm s úhlem gamma = 28°. Známe tím pádem samozřejmě i úhly alfa = beta =?, takže nejpřímnější se mi vidí použití kosínové věty. Ale lze spočítat i polovinu základny pomocí cosinu polovičního úhlu gamma, například.A jen nerozumím tomu, o jaký náčrtek jde. Jestli ho máte udělat, tak vám snad i k tomu tato rada pomůže; prostě si načrtnete ten trojůhelník tvořený rameny kružítka a případně z bodu C výšku na stranu c, to už záleží na tom, jak to chcete počítat. (Mezitím odpověděla i Tlapka, tak máte dvě rady.)

nevimd
hodnocení

Je mi líto, stáele jsem náčrtek nezvládl. Chápu, že spojením ramen vznikne rovnoramenný trojúhelník, ona třetí strana bude poloměrem kružnice. Načrtnout to ale nejde :(

Proč ne? Nikdo po vás určitě nechce, abyste načrtl krožítko, ale načrtnout rovnoramenný trojůhelník by neměl být problém, 28 stupňů je skoro třicet, pro účely orientačního náčrtku mohu použít obyčejný celuloidový trojúhelní, jen po nakreslení jednoho ramene ho malinko pootočím (a třeba ano ne), aby to druhé rameno svíralo s prvním trochu menší úhel a na obě ramena nanesu stejnou délku (ne nutně 8,5. jde o náčrtek a ne o konstrukci, ktgerá by ale taky neměla být těžká, jen bych potřeboval ještě úhloměr).

nevimd
hodnocení

Ano, samotný trojúhelník mi problém nedělá, jak ho ale umístit do kružnice?

Já myslím, že to není pezpodmínečně nutné, prostě bych ho narýsoval (tedy načrtl), stranu c bych označil r. A kryžnici bych když tak namaloval vedle, jako druhý náčrtek. Anebo bych začal kružnící, v ní bych načrtl poloměr a pak bych nad tímto poloměrem jako nad základnou sestrojil ten trojúhelník. Samozřejmě v tom náčrtku poloměr jakoby neznám, takže náčrtek nebude "správný", ale o to nejde, bude orientační a z něj se pak vzorečky a výpočet odvodí. Jinak to asi nevidím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]