Nejste přihlášen/a.
Všechny moc zdravím, prosím o jakékoli rady a tipy, jak se učíte tak, aby vám toho v hlavě zůstalo co nejvíc Myslim hlavně humanitní vědy. Opakované čtení, výpisky,... Budu vděčná za cokoli
Číst a psát, číst a psát... Tímto systémem jsem humanitní vědy vystudovala celkem úspěšně.
A pak, o mnoho let později, jsem nějaký čas pracovala jako redaktorka. Tisíce cizích textů - přečíst, přepsat, opravit. Upravit, zkrátit, doplnit... Korektura v redakci, korektura v tiskárně. Dodnes si z těch informací mnoho zajímavého (ale i úplně hloupého) pamatuji.
Vůbec se mi neosvědčil poslech čehokoli, ušima nějak nevnímám. Z přednášek jsem si odnášela málo poznatků, dnes si slušně pamatuji přečtené na internetu, ale za chvíli nic nevím z rozhlasových zpráv.
Už je to pár let zpátky...
Pomáhalo mi při učení chodit, co krok to slovo z učeného textu.
A pak samozřejmě psát - výpis důležitého ze sešitu, pak napsat do taháku, tahák zmenšit a pak ještě zmenšit - až už vlastně nebyl potřeba...
Mě pomáhá, když si na jednotlivé papíry A4 napíšu kapitoly daného předmětu (např- angličtina - kapitola 1,2,3 apod. - každá kapitola na jeden papír), a ty papíry poté rozvěsím po pokoji. Takže třeba na srovnávačku z chemie jsem se učila tak, že jsem chodila po pokoji, od stolu, kde jsem měla alkoholy, po skříň, kterou zdobily kyseliny, od postele, kde byly rozložené směsi, po křeslo, oblepené chemickými rovnicemi. A pak při testu jsem si v hlavě zobrazila pokoj, jednotlivé úseky a šlo to celkem dobře.
Taky se musím přiklonit k názoru, že poslech je úplně na nic. Nikdy nic jsem se nenaučila z poslechu, a proto mi naše nová učitelka na biologii dělá strašné problémy, protože celou hodinu jen něco drmolí, já si nestihnu nic zapsat, a ve výsledku neví nikdo nic, protože v sešitě je prázdno a v hlavě ještě víc.
Také mi pomáhá, když si dané věty v sešitě či v učebnici potrhnu, hlavně ty klíčové informace. Pak se před testem kouknu do zápisků, vidím potržené věty, a nějak si dám dohromady ty doplňující informace.
A psaní, samozřejmě. Stálé a opakované psaní úplně všeho, to je ten nejlepší recept. Je to sice dost únavné, otravné a náročné, ale v nejhorších případech (když vím, je text by vystačil na celkem tlustou knihu), sáhnu po počítači a píšu v něm.
Doufám, že to trošku pomohlo, ale najít si ty správné tipy a rady si musíte sama. Sama musíte vypozorovat, co na Vás nejvíce funguje.
Extra výpisky na učení jsem si za celou dobu udělal jen jednou, byly to nějaký nerosty na chemii/geologii, spousta vlastností, barva, barva na lomu, typ lomu, typ soustavy, tvrdost, využití, magnetismus, zápach, hořlavost nebo kdesi cosi, bylo toho fakt moc, tak 10-15 vlastností (některé neměly zastoupení u ostatních, někde zas bylo něco extra) k asi 30+ exemplářům. Místo čtení půlky sešitu furt dokola jsem si to namaloval do tabulky a zakřížkoval/vyznačil po řádcích, co k čemu patří. Pak jsem si "jen" zapamatoval pořadí nerostů odshora dolů, pořadí vlastností zleva doprava a vizuální podobu vnitřku tý tabulky, kde je jaká značka a kde není nic Ve výsledku to ale byla spousta "zbytečný" práce, ani nevím, jak se mi vlastně podařilo se k tomu dokopat.
Jinak na učení jedině z psaný podoby, první den přečíst a podrobně pochopit, ze slov to přeformulovat na nějaké představy, druhej den přečíst a už to brát tak, jak "to je poskládáno", psané texty jen jako oporu.. když je třetí den čas a nálada, už to jen projet, abych věděl, co všechno že tam je a na něco nezapomněl. Jakékoli další nebo větší snahy jsou u mě marné, už se to nenaučím líp ani si to nezapamatuju na delší dobu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.