Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha do fyziky

Od: nnn odpovědí: 8 změna:

Těžiště naloženého kolečka je ve vzd. 50 cm od osy kola. Celková hmotnost kolečka je 80kg. Jakou silou musíme působit na koncích rukojetí, abychom kolečko zdvihli? Rukojeti jsou vzdáleny 1,5m od osy kola ve výšce 70 cm nad zemí. Těžiště je ve výšce 40 cm, osa kola 15cm nad zemí.

Mohl by to někdo vypočítat? Já nevím

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x

Sice není udáno, jakým směrem budeme působit silou na konci rukojetí. Budeme-li působit svisle vzhůru, pak velikost síly mi vychází 244 N (snad jsem se nespletl). Je zapotřebí uvažovat kolmou vzdálenost síly od osy otáčení ( tzv. rameno síly) a ne vzdálenost působiště síly od osy otáčení.

nnn
hodnocení

Silou mame pusobit smerem vzhuru. No prave ze ja si jistej nejsem tak nevim no :D

petapeta*
hodnocení

2x

Aby na páce nastala rovnováha, tak moment břemene se musí rovnat momentu síly:

F1d1 = F2d2

d1, d2 jsou ramena sil. Můžeme je určit např. pomocí Pythagorovy věty.

d1 = √(0,52 _ 0,252) m

d2 = √(1,52 _ 0,552) m

Slovní úloha do fyziky
nnn
hodnocení

OK, dík.

Ono to vychází skoro stejně, uvidím ve škole

petapeta*

Jestliže počítám s tíhovým zrychlením 9,81 m.s-2, tak mi to vychází 244 N. Vy počítáte s tíhovým zrychlením 10 m.s-2 (to by nevadilo), jako ramena síly berete vzdálenosti působišť sil od osy (to není správné), proto vám vychází těch 267 N. Takže to skoro stejně není. Kdyby body O, T, P ležely v jedné přímce, pak by se to tak mohlo počítat.

nnn
hodnocení

Jo nakonec to vyslo tech 245 N

uska*
hodnocení

0x

Ne nemohl. Jen se snaž, až ti dojdou síly, tak dej vědět, třeba dostaneš nápovědu.

nnn
hodnocení

Tak jo mam vysledek ktery me jaksi vysel ale nevim jestli je to dobre vyslo mi po zaokrouhleni 267N

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]