Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se správně zachovat?

Od: mikiki3 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, včera za námi do třídy došla třídní, že ji ředitelka školy zároveň s její zastupující oznamuje, že naše 1.skupina (čili 15)žáků z naší třídy byla v pátek v učebně té a té a že se ze tří učeben ztratili dvě klávesnice, nějaký myši a bylo poničeno probiskou pár monitoru ( poškrtané). Učitelka nám oznamila, že do příštího týdne máme donést nové věci, co se ztratili a co byli požkozeny nebo je máme zaplatit, pokud však neučiníme, bude nám uděleno všem ředitelská důtka.

Jak byste se zachovali, pokud byste Vy a Vaše skupina žáků škody neudělala a udělal to někdo před námi?Mimochodem, řekla, že si máme kontrolovat celou učebnu,že o přestávce kde se budeme v učebně učit , máme projít celou třídu a zkontrolovat. Samozřejmě to beru jako nemožné a není to moje povinnost! Půlka třídy je prázdná a půlka zaplněna právě námi. Nehodlám obcházet celou třídu o přestávce, která je sotva stanvoena tak, abych došel na záchod (5 minut ) 3 patro, záchody v 1. patře!

Přijde mi to jako křivý obvinění a nezaplatím ani 10 Kč, protože to není možné,aby někdo to hodil na nás a my platili! Poradte,jak se zachovat.

Dekuji s pozdravem Mira

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Pouze vyhrožují - kolektivní tresty nejsou přípustné. Pokud dokážou konkrétní zavinění, nechť si to viník odsere se vším všudy. Pokud nedokážou, mají smůlu - jedním z řešení je pak podat stížnost na Českou školní inspekci ( http://www.csicr.cz ).

btw myslím, že škola by měla být proti krádežím a poškozením pojištěná.

lidus*
hodnocení

2x

Řekněte to rodičům, sepište stížnost na inspekci a brańte se. Povinnost kontrolovat učebnu má pedagog nikoli student. Dělalo se to tak, že byl vždy zápis v jakém stavu se učebna přebírá a v jakém odevzdává.

hodnocení

2x

Dobrý den. Miky, nedivím se, že se Vám to nelíbí. Mně by se to nelíbilo také a pokud jsem nic nezavinila, pak bych nezaplatila též ani korunu. Ať si škola najde viníka a s tím ať si to pořeší. Copak máte se školou podepsanou hmotnou odpovědnost? Nemáte, tak za ztráty pomůcek neodpovídáte. Ať si rodiče stěžují na postup školy, řešte to a nedejte se zastrašit, ani vydírat. Kontrlolu nad učebnami a pomůcek, má jistě provádět někdo jiný a ne žáci. Nehradila bych žádnou škodu, kterou jsem nezpůsobila jen proto, že to po mně někdo chce...

hodnocení

2x

Tento konkrétní případ jistě vyřešíte podle předchozích rad.

Příštím podobným obviněním se jistě vyhnete, když bude učebnu vybavenou drahými učebními pomůckami na začátku a na konci hodiny odemykat a zamykat pedagog. O přestávce nemáte v takové učebně co dělat, tedy ji ani kontrolovat.

nevidim duvod proč by tam nemohli byt.. my taky chodil o velkych přestavkach na PC ale žaci musi byt pod učitelskym dohledem.. jistě že sami tam nemaji co dělat a pokud je tam učitel necha o samotě tak je to jeho problém...

martinaa*
hodnocení

2x

Nic neplaťe. Žádné důkazy o tom, že jste to skutečně udělali vy, nejsou, takže vám nikdo nemůže nařídit zaplatit škodu. Řeště to i s rodiči, ať zajdou za ředitelkou nějak hromadně, případně se obrátí na právníka.

doplněno 11.01.13 14:19:

Jinak, jak už bylo řečeno, povinnost kontrolovat učebnu je věcí pedagoga, nikoli žáka. Takže učitelka na vás okarít přenesla své povinnosti, asi, že se jí nechtělo. Tak ať si to nyní užije.

xart*
hodnocení

0x

Zajímalo by mě kolik vám je let a na jaké jste škole?

Já by jsem buď sám, nebo s pomocí rodičů napsal dopis ředitelce školy, ve kterém bych jí sdělil, že jsete učebnu nepoškodili, že neneste žádnou zodpovědnost za učebnu a pak-li že má důkazy, které prokazují vaší vinu, nechť je předloží. Dále bych jí sdělil, že zakládá-li své tvrzení pouze na doměnce, na základě které vyhrožuje studentům důtkou a bude-li dále trvat na obvinění bez důkazů, tak že předáte stížnost na Českou školní inspekci.

A nebo jestli se nechcete dál "dohadovat" s ředitelkou, tak rovnou poslat stížnost na Českou školní inspekci ;)

mikiki3
hodnocení

Jsem na Obchodní škole v Brně a je mi 18 let ;)

Každopádně, nehodlám platit ani Kč ;)

xart*

Taky bych neplatil ;). Potejte se ve třídě nebo ve škole jestli někdo nemá rodiče advokáty co by vám stížnost opepřili pár paragrafama, aby si ředitelka nemyslela, že může vše ;).

Obecně platí, že aby jste hradili škodu, musí vám být prokázáno zavinění, pak-li že nemáte hmotnou zodpovědnost což určitě nemáte ;).

artik*

platit to bude učetelka ,ta si to má hlídat

hodnocení

0x

už nejste na základní škole tak se jen tak nedejte.. vyhrožovat si muže kolik chci ale pokud by mi dala NEOPRÁVNĚNĚ trest tak bych se patřičně proti tomu bránil... je to samo vina učitelky a ta se to ted snaží hodit na vás.. ale kdyby dělala to co má tak se to řeší hned jak jste odchazeli z učebny..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]