Nejste přihlášen/a.
ZADÁNÍ:
Na jednu misku vah dáme 1 kg železa, na druhou 1kg suchého dřeva.
Vypočítej, jak velké závaží musíme přidat k dřevu, aby váhy byly v rovnováze.
m dřevo = 1kg
m železo = 1kg
p(ró) vzduch= 1,29 kg/m3
p(ró) železo= 7870 kg/ m3
g= 10 N/kg
m závaží=? kg
PROSÍM PORAĎTE MI. PŘEDEM VÁM MOC DĚKUJI!
Ta kila jsou hmotnosti. Pokud bycho vážili ve vakuu, byla by samozřejmě váho v rovnováze; dřevo má ovšem větší objem a je více vytlačováno vzduchem. Čili spočteme (z hustot) objem dřeva, objem železa, rozdíl násobíme hustotou vzduchu a aplikujeme Archimedův zákon. (Je tu ovšem problém, to přidané závaží bude taky nadlehčováno, ale jeho hustotu neznáme, není řečeno, z čeho má být. Asi bude mít tak malý objem, že tuto dotatečnou korekci můžeme zanedbat.)
doplněno 08.04.12 19:06:Pardon, chtěl jsem samozřejmě napsat "nadlehčováno vzduchem" (více ho vytlačuje).
Děkuji moc za odpoveď! Velmi jste mi to usnadnila, ale problém je, že neumím spočítat objem dřeva a železa. Pokud to víte, byla bych moc ráda, kdybyste mi ještě jednou poradila. Děkuji!
Co je hustota? To je hmotnost na jednotku objemu, čili napak objem dostaneme, když hmotnost násobíte ohustotou. Hlídejte si jednotky!
Ale když hmotnost vynásobím hustotou vyjde mi stejný výsledek jako hustota. (1 x 1,29 = 1,29) Nebo tomu nerozumím.
No samozřejmě, prostě se mi utrhla ruka. Je to tak, že když hustotu násobíme objemem, dostanu hmotnost; pro výpočet objemu musím tedy hmotnost vydělit hustotou (to, co jsem napsal prve, by nevycházelo ani rozměrově, výsledek by nebyl v kubických metrech, ale v kakýchsi nesmyslných kg²/m³. ještě jednou se omlouvám.
Snažím se to celé spočítat, ale vůbec mi to nejde. Potřebovala bych nějaký postup, který pochopím. Kdyby se tu někdo tak hodný našel a vysvětlil by to do podrobna, byla bych moc ráda! Předem děkuji všem lidem, který se o to pokusí!
Ahoj, díky, jestli to chápu dobře, spočítám objem dřeva a železa (0,00133m3 - 0,000127m3) rozdíl vynásobím 1,29 (hustota vzduchu) a vyjde mi jaká jednotka? A proč násobím rozdíl objemů hustotou vzduchu? Kolik tedy musím přidat závaží, abych vyrovnala váhy? Děkuji
Vyjde vám to v kilogramech.
Když tu rovnici, co jsem psal dole, trochu upravíte, vyjde vám přesně tenhle součin rozdílu a hustoty.
Těleso je nadlehčováno vztlakovou silou, jejíž velikost se rovná tíze vzduchu stejného objemu, jako je objem tělesa.
Objem železného tělesa: Vželeza = m/ρželeza (hmotnost dělíme hustotou)
Objem dřeva: Vdřeva = m/ρdřeva
Vztlaková síla, která nadlehčuje železo: Vželeza ⋅ ρvzduchu ⋅ g (objem železa násobíme hustotou vzduchu a tíhovým zrychlení)
Vztlaková síla, která nadlehčuje dřevo: Vdřeva ⋅ ρvzduchu ⋅ g (objem dřeva násobíme hustotou vzduchu a tíhovým zrychlení)
Aby nastala rovnováha na váze, musí platit:
mželeza – Vželeza ⋅ ρvzduchu = mdřeva – Vdřeva ⋅ ρvzduchu + x
Jelikož je objem dřeva větší než objem železa, musíme ke hmotnosti dřeva přidat závaží o hmotnosti x.
Takže x = Vdřeva ⋅ ρvzduchu – Vželeza ⋅ ρvzduchu .
doplněno 09.04.12 17:45:Jak již máte výše uvedeno, vyšlo 0,00155 kg = 1,55 g.
Je to vlastně těleso úplně ponořené v kapalině, jen ve vzorci použijete tlak vzduchu. Na jedné straně vah budete mít směrem dolů sílu gravitační + směrem nahoru tuhle sílu vztlakovou, na druhé straně vah taky dvě síly, působící na druhý předmět.
Aby byly váhy v rovnováze, musejí se oba součty rovnat. Gravitační síly můžete obě rovnou škrtnout, jsou stejné. Vzorce vztlakových sil se budou lišit jen objemem, více objemné (= větší, řidčí) těleso bude více nadlehčováno a bude k němu třeba přihodit doplňující závaží x.
Až se dopracujete k objemu jednoho a druhého, jak už tu bylo popisováno, máte vlastně Fvz(železa) = Fvz(dřeva) + x, toť vše.
Ten úkol je asi chyták, protože jak chceš vyvážit váhu, když na jedné straně máš 1 kg dřeva a na druhé 1 kg železa-stejná hmotnost=>váha je v rovnováze
To víte, někteří si přečtou otázku a jsou si jistí, že ví správnou odpověď. To co napsali jiní je nezajímá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.