Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpis studia

Od: ebn odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nevíte prosím, kde bych mohla získat výpis dosavadních studií? Kde by byly vypsané školy, které jsem studovala a datum od kdy do kdy? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Domnívám se, že žádná podobná stránka neexistuje z důvodu ochrany osobních údajů. Informace (potvrzení aj) seženete jistě v oněch školách, které jste navštěvovala.

lemon*

na žádnou stránku se neptal. Tady jde vidět jak moc jsme svázání s internetovým světem. A hned myslíme na internet.*zed*

martinaa*

Ke spoustě věcí existují elektronické výpisy. Pokud se Vám první část mé odpovědi nelíbí, můžete ji ignorovat:)

doplněno 04.04.12 21:55:

Ačkoli máte pravdu v tom, jak moc jsme s internetem provázaní. Já osobně na něm hledám informace denně, nebo jsem na poradně či koukám na filmy:) Co už:D, ale některé informace by tam fakt být neměly - kupříkladu ony studované školy...

dzordz*
hodnocení

0x

Asi budete muset oběhnout každou školu zvlášť.

K těm osobním informacím - na své druhé škole jsem v informačním systému měl krom probíhajícího studia uvedeno i studium minulé, nejen název školy, ale i obor, přesné dny zápisu a odkdy dokdy. Nevím, kde ty informace brali, ode mě ne.

Za další, kvůli poplatkům za studium k tomu asi nějaký přístup mají, alespoň rámcově, aby věděli, po kom chtít peníze.

A za poslední, i kdyby vám to vyjeli na papír pohromadě, stejně to nebude moc směroplatné, nemůžou to vydat za někoho jiného.

reeve*
hodnocení

0x

Žádná centrální databáze "studia" neexistuje. Něco málo (pro účely budoucího stanovení důchodu) eviduje Česká správa sociálního zapezpečnení, ale mnohé údaje, které očekáváte, tam mohou chybět.

Údaje o studiu (dnešní terminologií tzv. školní matriku) povinně vedou jednotlivé školy a veškeré údaje podle zákona archivují nejméně 45 let po absolutoriu. (Ani pak se však staré dokumenty neskartují, ale povinně se předávají do oblastního archivu.) Z archivovaných údajů se dají pořídit veškeré opisy všech vysvědčení, samozřejmě včetně závěrečných (maturitní, výuční listy ap.). Jsou tam zaznamenána i přesná data zahájení a ukončení studia. Stačí zajít na příslušnou školu a sdělit rok absolvování (nebo jiný podobný časový údaj) a požádat o konkrétní výpis - například o opis vysvědčení nebo jen o pouhé potvrzení o době studia. Samozřejmě to nebude na počkání, protože staré třídní výkazy se musí nejdříve v archivu najít a potřebné údaje z nich přepsat. Jestliže už vaše původní škola neexistuje, na školském odboru krajského úřadu vám buď řeknou, která dnešní škola je právní nástupkyní zrušené školy (a tedy spravuje i její archiv), nebo (v případě zrušených škol bez právního nástupnictví) tam archivované dokumenty přímo budou mít a potřebný výpis či potvrzení vám vytvoří.

Počítejte samozřejmě s tím, že výpis nebude zadarmo, ale zároveň se neděste žádných horentních poplatků - školy na svých absolventech opravdu "nerejžují". Loni shodou okolností došlo k nějaké právní "důchodové" změně, takže si do školy, v níž pracuji, pro potvrzení houfně přicházeli absolventi ze školního roku 1960/1961. V kanceláři jsme proto měli příslušné výkazy trvale připravené a potřebná potvrzení jsme ctihodným pánům a dámám vydávali na počkání (a v tomto případě i zcela bezplatně).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]