Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký mají plat novinári?

Od: thisisanonym odpovědí: 15 změna:

Jaký mají průměrný plat novináři? Malý nebo velký?

A na jakou školu by se mělo jít? Děkuju:)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Katedry žurnalistiky jsou zcela určitě v Brně, Olomouci, Praze. Možná i na jiných univerzitách, to lze ověřit na příslušných stránkách. Absolvent katedry žurnalistiky má velkou šanci stát se novinářem. A mít plat zřejmě nadprůměrný, nikoli závratný.

Zůstaňme ale při zemi a bavme se o redaktorech. Slova redaktor a novinář sice mohou pro laika představovat totéž, ale novinář je mnohem vyšší úroveň.

Redaktor v okresních novinách a městských zpravodajích má plat pod celostátním průměrem. Někdy opravdu hodně pod průměrem. Mnohdy nemá vysokoškolské vzdělání. Redaktoři na těchto pozicích se často mění. Někteří se osvědčí a postoupí někam výš, někteří odpadnou z mnoha důvodů. Malý plat. Jejich texty nejsou ke čtení. Poměrně náročná práce bez časového ohraničení. Atd.

Pokud jste středoškolský student, každém případě co nejdříve kontaktujte nejbližší redakci a zásobujte ji svými texty.

A malé rýpnutí - jestliže si teď nedovedete obstarat informaci o katedrách žurnalistiky, tak budete jako novinář či jen redaktor těžko získávat informace pro čtenáře či posluchače.

V každém případě hodně štěstí, kolego :).

moskyt*
hodnocení

1x
Živit se jako redaktor či novinář, to vám přeju hodně štěstí. Pokud tedy nebudete psát pro bulvár, hrabat se "hvězdám" v popelnicích a čekat s fotoaparátem na večírcích kdy komu spadne podprsenka. Psal jsem několik let pro jedno celkem známé hudební periodikum a výdělek byl 0 kč. Pouze akreditace na akce, cédečka a tyhle věci..

ahasver4*
hodnocení

0x

Plat novináře hodně záleží na tom,v jakém médiu pracuje.Okresní týdeník asi neposkytne plat jako MF Dnes...A škola?Novinařinu člověk musí mít v sobě,ta se naučit nedá.Musíte být pohotový,mít všeobecný přehled o všem a hlavně,musíte být jako pes,schopný se zakousnout do tématu a nepustit...:)A vyberte si školu,kde se vyučuje žurnalistika...Hodně štěstí!

lidka*
hodnocení

0x

Netroufala bych si napsat i třeba průměrnou výši platu novináře. To skutečně záleží na mnoha okolnostech, zaměření a určitě na kvalitě jeho práce. Ale zkuste si přečíst o tom tento článek: aktualne.centrum.cz/... A možná si vyhledejte i další stránky novinářů. Bude to jistě pro vás hodně přínosné a pomůže vám to ve vašem rozhodování. Buďte k sobě hodně kritický - protože pro toto povolání je třeba mít potřebné předpoklady, jak už bylo uvedeno. *tuc*

askmenow*
hodnocení

0x

Otázka je špatně položená, nezlobte se na mě. Záleží na médiu, na jménu, na tom, zda je novinář zaměstnán na úvazek, nebo zda je placen podle článků.

figurek*
hodnocení

0x

mě dali standartní honorář 1500.- před zdaněním za hlavní článek v rubrice Komentáře v MF dnes. Takový článek vám ale vyjde tak sotva jednou za čas. A když novinářům články nevychází, pak to vypadá na smrt hlady, případně na frontu na sociální dávky mezi sociálně slabšími spoluobčany. Novinářským povoláním bych se opravdu nechtěl živit.

jan001

"novinář " a neumí správně napsat standardní, to už je bez komentáře

figurek*

slovo standartní píšu česky a ne americky a nejsem novinář mistře. *bzum*

b

"Standardní" se i v češtině píše správně jen s "d", jde o přídavné jméno od výrazu "standard"

"T" se píše ve slově "standarta", což je ovšem něco úplně jiného než standard ;).

B.

figurek*

no jasně. Přečtěte si něco z tématu pro zdeší opraváře pravopisu. Jsou prostě lidi, kteří chtějí vypadat inteligentně a přitom nic inteligentního nevymyslí, tak aspoň opravují pravopis. Slova standart, standartní či standartně jsou česká slova už hodně dávno. Klidně a správně je můžete psát s T. *klik*

dzordz*

Klidně ano, správně ne.

petapeta*

Standart jsme si užili zejména na 1. máje před rokem 1989. Byli i takoví, co se hrnuli do čela průvodu, aby mohli standartu nést.

Také si tu hodně lidí plete slovo hold se slovem holt.

figurek*

mě se HOLD nic nepřeje. *haha*

lidka*

Kam jsme se to až dostali od platu novináře? *ee* Já bych to - když dovolíte - ukončila vaším opraveným výrokem: Mně se hold nepřeje. Ano - slávu jste svým koutkem českého jazyka skutečně nezískal. Standartu asi nezískáte, protože standardní názory neuznáváte. ;) Ale mohu se mýlit, protože mne od maturity dělí už skoro půl staletí! *jasne*

buss
hodnocení

0x

Tady budou platy smluvní, zda je zaměstnaný, zda na volné noze, jak je schopný, čtený...
Spíše se podívat, jak si žije, co vlastní...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]