Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak byste napsali slova jako "nedat", "nebrat" atd.? Já ted bez čárky (donedávna jsem o tom ani nepochybovala). Před nějakou dobou jsem ale na jedno z těchto slov narazila ve slovníku. Teď si říkám, jestli mě k tomu nesvádí moravská výslovnost. :D U nás se to totiž vyslovuje i "dať" i "brať". Podobná slova se píší bez čárky, pokud je před nimi předpona (např. zadat, zabrat). Ale jak je to s záporkou?
Děkuji za vaše názory (pokud někdo zná přesné pravidlo, budu moc ráda - zatím jsem nikde nic nenašla).
To přece neznamená, že ani učeným to neujede a int není zrovna vzor... stačí číst noviny, knihy...
Novinám bych moc nevěřila, tam je hrubek snad ještě víc, než na internetu. Knih čtu docela hodně (hlavně klasiku). Potíž je v tom, že pravidla pravopisu (a vůbec jazykové zvyklosti) se mění poměrně často.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.