Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám správně analyzovat text

Od: dotaz* odpovědí: 5 změna:

Jak mám správně analyzovat text? Co taková analýza zahrnuje? Děkuji za rady.
Popř. Na co se mám zaměřit?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wasek*
hodnocení

3x

Analýza znamená, že se ten text pokusíte "rozpitvat". V praxi to vypadá asi tak, že se budete snažit na text podívat z několika (nebo z mnoha) různých hledisek.

Znamená to, že si položíte několik otázek, které jsou pro váš účel důležité.

Můžete začít obecnějšími otázkami. Např.: Jak je text strukturován? Jaké používá autor výrazové prostředky?

Anebo můžete rovnou začít konkrétními otázkami: Jaké osoby se v daném textu objevují? Jak je v textu hodnocena druhá světová válka? Jaký názor autor zastává ohledně eutanázie? Jak se text vyjadřuje ke globálnímu oteplování? Jak se text vyjadřuje k otázce vlivu změny letního času na zimní pro dojivost krav?

Každé z takových otázek, jimiž se text zabývá, je vhodné věnovat samostatný odstavec.

Taková analýza nemusí být nic moc těžkého. Jenom je potřeba pozorně určit, co text ke které záležitosti říká.

doplněno 07.12.08 10:41:

Ještě bych chtěl zdůraznit, že nejde v prvé řadě o to, jaký názor máte Vy, ale prostě a jednoduše jenom o to, co říká ten text. Pokud chcete doplnit i svůj vlastní názor, tak samozřejmě můžete, ale to už není analýza.

hodnocení

0x
Byla by možnost prozradit konkrétněji k čemu bude ta analýza.Z jakého odvětví...?
dotaz*
hodnocení

český jazyk

lidka*
hodnocení

0x

Wašek to popsal velice pěkně. Já bych si dovolila ještě to trochu doplnit. Analýzu bych přirovnala k ekonomickému auditu, kdy se např. určitý okruh hospodaření ověřuje z několika různých hledisek. Stejně tak bych zkusila pracovat s předepsaným a nebo nahodile vybraným textem, podle toho, jak zní zadání. Při auditu to také není subjektivní názor auditora, ale musí vycházet např. z právních norem a musí objektivně posoudit jejich dodržování . Takže text nebo literární útvar musí mít určitý styl, jazyk, zúčastněné osoby,osnovu, časový sled atd. a to je třeba v analýze rozebrat. Určitě se to povede!

jabraka*
hodnocení

0x

Dnes existují metody analýzy textových prací,které porovnávají text v určité práci s obsahem jiných jinde uveřejněných textů.

Na základě toho lze odhalit neautorizované krádeže textů cizích prací.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]