Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet malého průměru drážky řemenice

Od: marekluks* odpovědí: 4 změna:

Jak zjistím malý průměr drážky řemenice (na obr. červený?). Na žádném výkresu to neni zakótované, takže předpokládám že se to asi nějak počítá.

doplněno 30.03.12 19:06:

obr.

doplněno 31.03.12 13:55:

A ještě by mě zajímalo jak se drážka soustruží. Použije se prní upichovák pro nahrubování drážky? A jaké šířky? Nebo se jenom použije nůž pro klínové drážky?

Výpočet malého průměru drážky řemenice

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Pokud jde o výrobní výkres,tak podle tohoto výkresu se řemenice jednoduše vyrobí.Jde o vytočení vnitřního průměru,který kótu má a soustruží se pod 1/2 úhlu beta.

JABRAKA

Což lze v duchu dotazu přetlumočit tak, že se to počítá graficky, nebo spíš graficko-mechanocky. Jinak to samozřejmě v případě potřeby spočítat jde, hloubka drážku bude t cos (β/2)

doplněno 31.03.12 09:52:

Pardon, kecám; nepodíval jsem se pořádně. Jednak hloubka drážky nás nezajímá a ten můj vzorec by navíc byl dobře, kdyby t byla délka sešikmeného boku, zajímá nás šířka té drážky a přiznám se, že k jejímu výbočtu tam nevidím dost dat.Dala by se spočítat z větší (horní) šířky té drážky, ale tu tam nikde nevidím. (A taky, takový výkres by snad měl být návod k výrobě a ne matematický úkol. Jo a uniká mi význam c a Dw.)

marekluks*
hodnocení

A ještě by mě zajímalo jak se drážka soustruží. Použije se prní upichovák pro nahrubování drážky? A jaké šířky? Nebo se jenom použije nůž pro klínové drážky?

figurek*
hodnocení

0x

jestli si dobře pamatuji, pak průměr Dw jmenovitý průměr řemenice, do kterého musí zapadnout jmenovitá šířka řemene Lw. Hloubku drážky jsme na průmce počítali podle vůle, která musí být mezi železem řemenice a řemenem. Kolik mm to bude obvykle najdete v katalogu řemenů. Je celkem jasné, čím větší řemeny, tím větší bude vůle.

Obrábět drážky můžete čímkoliv co máte k dispozici, jen musíte dodržet rozměry a drsnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]