Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, když mám narýsovat rovnoram. troj. ABC je-li dáno: b=8 cm a úhel u C je 35. Vůbec nechápu jak to narýsovat děkuji moc předem..
Ahoj, důležité je uvědomit si, že strana b = AC, tedy je to ta strana naproti bodu. Tím pádem jde sestrojit trojúhelník podle věty ssu- dvě strany známe (a=b, když je rovnoramenný) a úhel mezi nimi je těch 35°.
Předpokládám, bod C je vpravo dole a B je vrchol,
tak si narýsuju úsečku "b" 8 cm, která je dole, proti vrcholu B, z bodu C po úhlem 35° narýsuju polopřímku začínající v bodě C a pak si vztyčím kolmici v ose úsečky "b" (4cm) kde se mi kolmice a polopřímka protnou je vrchol Ba pak to jen spojím s A
Řešení zde jsou již uvedena, všechna jsou správná, samozřejmě je třeba vědět (rozhodnout se), zda b je strana (tedy zda trojúhelník má dvě strany délku 8 cm + záklednu zatím neznámé délky) nebo základna. V tom prvním případě ještě záleží na tom, zda základna je a nebo c. (Mlčky předpokládám, že se řídíme klasickou úmluvou, tedy že proti bod A je strana a atd.) Případ a = b (který bych pokládal za základní) řeší Tlapka (i když nepopisuje konstrukci krok za krokem, což by stejně bylo až příliš návodné). Dzordz a pepr nabídli dvě různá řešení případu a = c, zbývá případ b = c, kdy a je základna. Pak, například, sestrojíme polopřímku CB a z bodu A opíšeme kružnici o poloměru 8cm.
Na závěr připomínka, která může případně pomoci: úhly při základně, ať už je základna cokoli, jsou stejné, jeden (až dva) úhly známe, součet úhlů je 180°, takže jsme schopni spočítat všechny tři úhly (výsledek samozřejmě záleží na tom která strana je základna; já bych optoval pro c).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.