Nejste přihlášen/a.
Schéma se nechce objevit. Je tam pouze jednoduchý obvod, kde je rezistor, termistor, zdroj a miliampérmetr.
Áha, tak to je už řešitelné!
Z napětí zdroje a proudu lze spočítat celkový odpor rezistoru a termistoru, z toho pak odpor termistoru. Prostý zákon pana Ohma.
Pokud toto uděláme pro obě teploty, tedy pro obě hodnoty naměřeného proudu, vyjdou nám dvě hodnoty odporu termistoru, které pak jen porovnáme.
Zatím jasné?
Děkuji za nápovědu, zkusím to vypočítat a kdyby něco nebylo jasné, tak napíšu. Ještě bych potřebovala "návod" na tento, kdybyste byl tak hodný.
Kovová součástka byla elektrolyticky pokryta vrstvou mědi o tloušťce 0,5 mm. Jak dlouho trvalo její pokovování, jestliže hustota použitého proudu byla 1,5 · 102 A · m-2? Hustota mědi je 8930 kg · m-3, elektrochemický ekvivalent mědi je 0,33 · 10-6 kg · C-1.
Vypsala jsem si všechny známé veličiny. Zjistila jsem, že by se dal použít Faradayův zákon: m = A * I * t -> t = m / A * I
Mám však problém, neznám ani hmotnost a ani proud. Přemýšlela jsem, že na tu hmotnost půjdu přes m = hustota * objem, ale zase zádrhel, neznám objem. Vůbec neznám parametry té součástky a nevím jak si poradit s hustotou použitého proudu.
Tak to bude horší, už jsem od školy pár věcí pozapomněl. Buď poradí někdo jiný, nebo na to zkusím sednou v klidu večer...
Pro snadný výpočet si zvolte, že součástka bude "čtverec" 1mx1m. Potom:
1/ m- hmotnost, vyloučené mědi bude: 1m x 1m x 0,5.10-3m x hustota, výsledek [kg]
2/I- proud, bude proudová hustota/plocha 1mx1m, výsledek [A]
3/ pužijte váš vzorec (Faradayuv) a dopočtěte čas.
Takže celkem tři rovnice a úpravy.
A ještě úplně poslední příklad, s kterým si nevím rady:
Jaké rychlosti dosáhne elektron v homogenním elektrickém poli, projde-Ii mezi dvěma body, mezi kterými je napětí 100V? Počáteční rychlost elektronu je rovna nule, hmotnost elektronu je 9,1 · 10-31 kg a jeho náboj 1,6 · 10-19 C.
Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.