Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Dcera měla na pololetním vysvědčení 8.třídy dvě trojky a na konci pravděpodobně bude mít také (néli víc - jelikož s ní není poslední dobou řeč, a jsme z ní už nešťastní). Prosím o radu zda si myslíte, že je možnost, reálně uvažovat o střední škole, nebo je šance o přijetí s takovými známkami nulová a máme radši uvažovat o učebním oboru.
Děkuji za odpověď
Přesně vím, jak se cítíte, mám to samé se synem. Učit se nechce, teď mě "potěšil", že 1 ze slohu mu vylepšila průměr, takže nemá 4, ale 3 z češtiny...Přihlásil se na 2 střední školy, tak uvidíme. Já měla na základce v osmé jen dvě 2, a střední jsem málem nedodělala a bylo tam spousta lidí, co jim to na základce nešlo a dnes jsou z nich inženýři. Kolem těch 15-ti let stejně děcka ještě neví, co chtějí v životě dělat( oprava- málo práce za hodně peněz), to se vytříbí. A na učňák může přestoupit kdykoliv, i ze střední. Hlavu vzhůru, třeba budete zírat!
Sice neznám gympl kde by brali ze čtyřkama jak tu někdo píše ale je spousta SŠ kam se s trojkama dostane-základ je udělat dobře přijímačky. Zeptejte se dcery co chce dělat a nechte jí ať rozhodne sama, třeba nemá ambice a chtěla by být třeba cukrářkou. Mám kamarády, oba lékaři, a jeden jejich syn se vyučil automechanikem a pak si dodělal maturitu. Na vysvědčení měl tři 3, nechtějte vědět jak těžce to nesli ale dnes má kluk autoservis a je šťastný.
Na střední školu jsem se dostala s dvěma trojkami a čtyřkou z matiky. Brácha se na výběrový gympl dostal s jednou trojkou. Holt body, které nám ubral prospěch, jsme nahnali na přijímačkách (já tam matiku neměla).
Ne vždy známky odráží to, co dítě umí a jak je chytré. A nezapomeňte, že super známky a bezproblémový přechod ze ZŠ na SŠ a VŠ není záruka, že budete mít spokojené chytré dítě. Znám plno lidí, co mají učňák, a mají se lépe, než vysokoškoláci, kteří jsou těžce v háji, protože vyjma nadrceného učiva rukama nic neumí. Bohužel je nám stále podsunováno, že na učňák chodí ti hloupí.
Nulovou možnost vidíte Vy, protože Vás masíruje dnešní společnost a média. Víte, v čem je dcera slabší a na tom se dá zapracovat. Samozřejmě pokud jí nejde matika, nežeňte ji na ekonomku, že
Já si myslím, že nejdůležitější je to, na co si vaše mladá troufne a na co ji odhadnete vy. :D Můj bratr měl od páté třídy trojky. A maturoval s trojkami bez problému. Učební obor není zas až tak špatná věc, záleží na tom, jestli má šikovné ruce a jestli je jakýs takýs předpoklad, že ji práce, kterou si vybrala, bude bavit.
Puberta je strašná věc. Nebuďte nešťastní. Určitě se po nějaké době začne projevovat to, co jste do ní vložili, jaký jste ji dali základ. A bude s ní snadnější domluva. Pokuste se projevovat jí více respektu, postavte ji do role spíše zodpovědného partnera, než neposlušného frocka. To zabírá více, než mentorování a příkazy a nekonečné diskuze.
Více chvalte a odměňujte, než nespokojené řeči.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.