Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice se neznamou ve jmenovately

Od: jirasek odpovědí: 1 změna:

zdavicko lidi prosimvas potreboval bych poradit ... hrozi mi 5 na vysvedceni z rovnic se neznamou ve jmenovately ... ziju jenom s mamkou a ta porad pracuje a navic uz to zapomnela takze mi nema kdo poradit ... potreboval bych poradit jaky je postup u prikladu ..

zitra piseme z dvou typu jeden z rovnic se neznamou ve jmenovately a rovnic se neznamou ve jmenovately ze vzorcema

tady sou 2 priklady :

x+2 - x-2 = 16

__ __ __

x-2 x+2 x(na druhou)-4 to je ten se vzorci

a ten druhej bez vzorcu :

x+1 = x-3

__ __

x-1 x+2

zitra stoho pisem tak prosim jestly by ste mi neporadily dekuji vsem co mi napisou

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zlomkové čáry se posunuli, napíšu to raději s lomítky:a závorkami (zlomková čára zároveň nahrazuje závorku, takže po nahrazení lomítky musím závorky doplnit)

(x+2)/(x-2) -(x-2)/(x+2) = 16/(x²-4)

(je to tak? ten druhý příklad zkus pro jistotu takhle napsat sám a dej ho sem.) A co s tím? Především musíš napsat podmínky. Nesmíme dělit nulou, takže podmínky jsou x+2≠ 0, x-2 ≠ 0, x² -4 ≠ 0 (co to znamená pro x?)

A teď, máš použít vzorce. Jaké? Na první pohled se nabízí vzorec pro rozdíl čtverců: je 4 = 2², takže x² -4 = (x-2)(x+2) Pak odstraníme zlomky tak, že rovnici vynásobíme výrazem (x-2)(x+2); co vyjde? Zkus to sem napsat sám, jestlis to pochopil. Ve výsledku násobení můžeš na levé straně použít buď dvakrát vzorec pro (a±b)², nebo zase vzorec pro rozdíl čtverců. Než ti to sem napíšu podrobně zkus to nejdřív napsat sám a ozvi se, pokud ti v tom nebude něco jasné. No a ten druhý příklad vyřešíš podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]