Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám narýsovat grafy?

Od: sabaton* odpovědí: 4 změna:

Prosím vás , jestli by jste mi někdo neporadil jak z těchto čiselm mam neco narýsovat.

1. Sestrojte graf přímé úměrnosti, graf barevně vyznačte

a.) y= 1/2 x,x>0 (zapiš pomocnou tabulku pro 2 body grafu)

b.) y=3x, x∈⟨2;4,5⟩ (zapiš pomocnou tabulku pro dva body grafu)

c.) y=1,5x, x∈{1;2;3;4;5} (zapiš pomocnou tabulku pro všech 5 bodů grafu)

2. Sestrojte graf nepřímé úměrnosti, graf barevně vyznačte
y= 4/x, x>0 )zapiš pomocnou tabulku pro laespoň 5 bodů grafu)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

amy*
hodnocení

0x

U příkladu A si přepíšeš rovnici, a vytvoříš si tabulku o dvou řádcích - do prvního si zvolíš libovolné X větší než nula a dopočítáš, čemu se rovná Y. Např. pro X=2 se Y=1. Tak najdeš bod o souřadnicích [2;1]. Dopočítáš si ještě jeden bod, a v grafu ńarýsuješ přímku, která těmito body prochází. ;) Napiš, pokud to nechápeš - neumím moc dobře vysvětlovat. :)

Jinak příklad B - za X si dosadíš třeba číslo 2, které patří do dané množiny Xe(2;4;5), vypočítáš, čemu se rovná Y a máš bod s určitými souřadnicemi. Pak potřebuješ ještě jeden bod, abys mohl/a narýsovat přímku, která těmito body prochází.

Stejně vypočítáš i C a D. :)

Amy

sabaton*
hodnocení

Jak mám prosimtě přepsat ty rovnice? (já jsem uplně blbej na matiku)

sabaton*
hodnocení

A jak si ještě prosím odpočítám y?

hujer123*

x dosadíš, aby vyhovovalo zadání a y vypočítáš. První příklad např. zvolím 2 - vyhovuje podmínce, že je větší než 0. Dosadím a vypočítám y. Pak zvolím další x a opět vypočítám y. Sestrojím osu x a y a vynesu první pár x,y - dostanu průsečík. Pak druhý pár x,y a opět dostanu průsečík. spojím průsečíky přímkou a mám graf funkce. Všechny body grafu pro x větší než nula vyhovují rovnici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]