Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Třetí pád jména František?

Od: plechacek* odpovědí: 6 změna:

Je správně: Patří to Františku Novákovi nebo Františkovi Novákovi?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

5x

Třetím pádem dáváme například vyznamenání, diplom apod. Jak má vypadat při kombinaci jména a příjmení? Je pravda, že pozdrav vyřídíme Tomášovi nebo Františkovi (když uvádíme křestní jméno samotné), ale kdybychom napsali nebo řekli panu doktorovi Františkovi Novákovi, vypadalo by to, že ho zesměšňujeme. U příjmení je -ovi závazné (samozřejmě pokud jméno nemá adjektivní nebo zájmenné koncovky: Veselému, Hořejšímu, Pavarottimu). Ale u křestního jména v kombinaci s příjmením volíme podobu kratší: Františku Novákovi, Tomáši Veselému (nebo Tomášovi Veselému, protože k opakování nedochází). Jen u jmen na -a nelze jinak než Vášovi Příhodovi. U jmen na -o (např. Otto) lze uhnout k nesklonnému tvaru:Ottovi/Otto Novákovi.

Tohle jsem našel a zkopíroval.Pomůže to?:)

doplněno 14.03.12 12:29:

Není zač.:)Já jsem rád,že to pomohlo...

Jen doplním. Kratší tvar se používá i v případě, kdy před křestním jménem stojí titul nebo hodnost. Pak tedy: majoru doktoru Františku Procházkovi

plechacek*
hodnocení

děkuji i Vám. Titul tam opravdu je, ale zachoval jsem ho ve zkratce, tak, jak se píše obyčejně:)

plechacek*
hodnocení

pomůže, díky moc:)

dzordz*
hodnocení

1x

Že by pro to byla až taková pravidla, jako píšou Ahasver a Bruno, jsem nevěděl, ale zvyknu používat ten tvar, který není v příjmení. Takže Františku Novákovi a Františkovi Veselému.

doplněno 14.03.12 17:44:

Teda, zvyknu.. kdysi dávno nám to zřejmě někdo říkal ve škole :)

honzyck
14.03.12 12:25
hodnocení

0x

ovi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]