Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dělali jsme onehdy pokus týkající se halogenů, nyní přede mnou stojí úkol - zapsat z tohoto pokusu rovnice. Řekla bych jednoduchý úkol, snadno vyřešitělný, ale v tomto okamžiku si nejsem zase tak jista svými vytvořenými rovnicemi, a proto se obracím na vás.
Měli jsme reakce bromidu draselného s chlorovou vodou a s bromovou vodou, a totožně jsme přidali ještě chlorovou a bromovou vodu do roztoku jodidu draselného.
Je to tedy takto, nebo jsem něco v této reakci zanedbala, nebrala v potaz? Děkuji
2KBr +Cl2 → 2 KCl + Br2
2KBr + Br2 → (v tomto případě, mne to právě zarazilo - co vznikne?)
2KI + Cl2 → 2KCl + I2
2KI + Br2 → 2KBr + I2
1x
Slučování iontů ze směsi probíhá podle elektronegativity jednotlivých prvků a to v pořadí:
Fluor,chlor, brom,jod a astat.
JABRAKA
to je pravda, ano, ale nevím, jakým přesným způsobem, jste touto odpovědí chtěla odpovědět na mou otázku
0x
čert ví, co jabraka vlastně chtěla říci.
Jinak ty rovnice máte dobře, v druhé rovnici nevznikne nic.
Oxidační schopnosti ementárních halogenů klesají od fluoru k jodu, takže platí že lehčí halogen vytěsní těžší halogen z příslušného halogenidu, obráceně ne..
takže Cl2 + 2 Br- = Br2 + 2Cl-
a Br2 + 2Cl- = nic
Já vám rozumím, já si ho namáhala, ale jaksi jsem asi nepochopila, že to, co jsem od Vás dostala za odpověď a co jsem už předtím i někde slyšela a věděla, mě dovede ke zdárnému výsledku.
doplněno 16.03.12 19:16: Prostě mi připadala, že v tom bude něco schované - že to nemůže být tak jednoduché řešení. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.