Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákaz počítání na prstech

Od: demion* odpovědí: 11 změna:

Syn chodí do první třidy a nechápu proč mají zakázáno počítat na prstech Učitelka řekla *bzum* že u ní ve třídě se na prstech počítat nebude. Zdá se mi to hodně divné, pokud v jiné třídě to učitelce nevadí a spíše se k tomu přiklání . Jak je to u Vás?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Pro výuku matematiky bude později důležité si matematické procesy zobrazit v hlavě.Ne vše se dá modelovat na prstech.Pochopení digitálního kodu a dvojkové(trojkové dvanáctkové ...)soustavy si člověk přece jen s prsty nevystačí.Proto je důležité si mozek cvičit a tříbit představivost.

JABRAKA

myslím, že nás nijak neomezovali, ale pravda, že počítání na prstech si nepamatuju... jen při sčítání pod sebou a dělení, tu jednu číslici, abychom nezapoměli. Jinak sčítání a odčítání mi v hlavě běží doslova Tetris, skládám kostičky na sebe. Dělení a násobení jde samo bez přemýšlení, tak čert ví, co je správně :)

hodnocení

2x

Počítání na prstech opravdu není dobré. Vyřadí se logika a i po delší době je naučení se mnohem obtížnější. Věřte mi, protože když jsem byla malá, také mi to zakazovali a tak jsem se naučila počítat na hodinách. *jasne* Věřte více škole, kantorce. Je to léty prověřená a osvědčená praxe. Naučili jsme se to všichni, váš cvrček se to naučí také. Nebojte!

krkovicka*
Souhlasím.Nam to taky zartrhly.Počítala od tří let na jedny ruce, pak uz pricitala a když nastoupila do školy, musela se prstiku vzdát.Kouká z okna a asi si představuje oříšky na kterých se to z kraje učila bez prstů. ;)

claire*
hodnocení

1x

Ach jo, ach jo, ach jo! Takovéhle paní učitelky pak můžou za to, že lidé mají v hlavě rovnítko učitelka=slepice. Nechápu, co jí na tom vadí. A jak mají prvňáčkové asi počítat? Vždyť i dospělý si občas vypomůže prsty! Já bych si o tom s učitelkou zkusila promluvit, ať Vám vysvětlí, co jí na tom vadí a proč. Jestli předloží jediný rozumný argument, tak ať si přikazuje co chce. Ono takové počítadlo je sice fajn, je to barevný a dá se s tím krásně dělat kravál, ale přece s sebou nebude dítě pořád tahat počítadlo, když si bude potřebovat spočítat korunky na nanuka. Bóóóóže.

A jestli paní učitelka neustoupí (a pak na ni uvedené rovnítko nejspíše platí...), tak synovi vysvětlete, že prstíky může používat jen doma, ale že se nemá za co stydět.

lidus*
hodnocení

1x

Ano nemá se to ale kdy by mi to zakázali tak tu první třídu opakuju asi dodnes, já si i dnes musím čísla napsat.

hodnocení

1x

Učitelka je divná. Počítání na prstech je náhodou super. Taková středověká násobilka ...úplně super!

google.cz/...

buss
hodnocení

0x

Myslím, že nemůže zakazovat, měla by vám spíše vysvětlit proč by se nemělo. Pamatuji jakýsik šot, kde jistý matematik ukazoval, co se a jak dá na prstech počítat. Ukazuje to na sirkách či na čem? Proč se prodávají jako pomůcky dlaně s prsty?
€U připravuje směrnici, prováděcí předpis, a normu ISO, které evropským zemím přikážou přijmout zákon přikazující počítat vždy od palce označujícího jedničku. Příprava zákona se poněkud pozdržela, protože v Evropském parlamentu vznikl spor mezi zástupci levice a pravice o to, na které ruce (pravé či levé) bude povinnost počítání začínat.
dum.rvp.cz/...

srs
hodnocení

0x

Každé dítě je jiné. Některé potřebuje k vytvoření matematické představy názor. Korálky, pastelky, karty nebo prsty. Prsty máme s sebou všude, proč potom nepočítat s nimi? Pokud vaše dítě netrpí dyskalkulií, podle mého skromného názoru učitele na speciální škole, samo postupně přejde k automatickému počítání a používáním prstů se nebude zdržovat. Jsou ale děti, které to prostě nezvládnou a názor budou potřebovat stále, jinak začnou selhávat a matematiku budou nenávidět. Zkuste si popovídat s paní učitelkou, proč jí tak moc vadí prstíky (mimochodem na prstech se dá krásně zvládnout i násobilka) a pokud byste se nedomluvily, je možné zajít s dítětem do ped.psych. poradny, aby se na něj podívali a například napsali doporučení, že je vhodné, aby dítě pracovalo s názorem - což mohou být ty prsty. Já sama razím názor, že dítě má používat všechno, co mu pomůže látku zvládnout a až pomůcku nebude potřebovat, samo ji opustí. (Což ale neznamená, že se některé věci nemá učit zpaměti, např. násobilka je rychlejší, když ji umím, jako když bičem mrská, než když si ji odvozuji na prstech - ale někdy to jinak nejde).

pt®
hodnocení

0x

Naprosto nepochopitelné, proč učitelka zakazuje použít u počítání prsty. My jsme je v první třídě používali, používala je i učitelka pro vysvětlení a nevyrostli z nás nelogici a nematematici. Časem člověk sám opustí pomůcku svých prstů. Pokud to dítěti pomůže, je zabedněnost to dítěti neumožnit. Na co od přírody prsty máme? Aby nám v životě byly pomocníky, no ne? Je mi líto, že učitelka dělá dítěti v hlavě guláš.

lewiathan
hodnocení

0x
Jsem učitelka 1.stupně a i na ped. fakultě nás učili, ať dětem určitě dovolíme počítat na prstech a uvádíme co nejvíce příkladů a manipulací s předměty ( knoflíky, kuličky, kaštany, oříšky, stavebnicí...), aby si to právě dokázaly představit,takže nechápu tyto paní učitelky, kde to vzaly. Chudáci děti v první třídě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]