Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám pár dotazů. A byla bych moc ráda, kdyby mi někdo poradil.
1.Jak naučit děti číst, aby neslabikovaly?
2.Jak naučit děti rozeznávat mezery?
3.Jak naučit děti číst, aby viděly a četly čárky nad slovy a háčky?
4.Jak naučit děti psát čárky a tečky a mezery a háčky?
Děkuju moc!
Proč děti něco z toho učit když existuje v ČR podle mě docela dobré školství. Slabikování je při učení zcela normální, naučit se slova spojovat chce čas, mezery asi myslíte kde klesat hlasem, kde dělat pomlku-toto jsem učila dceru až u přednesu a to tak, že jsem jí to předvedla, a když se učila text např básničku byla jsem já v podstatě dirigent a ukazovala kde ztišit, kde z ostra...Neví co je vidět háčky a čárky-to pokud zná abecedu a ví, že existuje nejen C ale i Č není problém, psát háček to je totéž a naučit děti kdy se píše čárka ve větě to se snad učí průběžně od nejsnadnějšího (kdy se píše před A nechápu pořádně dodnes).
doplněno 09.02.13 11:20:babkazov- překvapilo mě, že při letošním zápisu na jedné škole umělo hodně dětí číst, některé i psát, znaly spoustu anglických slovíček, ovšem většina nevěděla kdy se narodila, neuměla zavázat tkaničku, nepoznaly na které hromádce je víc-méně a neuměly pojmenovat snadné geometrické tvary.
lentilka, o jakém dítěti píšete? Jak je staré? Chodí do školy nebo ještě do školky? Neodborným zacházením můžete jen pokazit více, než získat. Třeba se jedná o dislektika, tedy o poruchy schopnosti čtení. Na tuto poruchu jsou vypracované odborné postupy, které jsou velmi přínosné. Ale bez znalosti věku dítěte a celkové znalosti schopnosti dítěte, je dost riskantní radit.
Liduš, máte pravdu. Děti, které přicházejí k zápisu, umí mnohem více věcí, ale také mnohem méně ze života. Jakoby rodiče a školky soutěžili, kdo lépe připraví dítě pro školu a ne pro život. Nadzvedává mě, když slyším, jak strašnou výslovnost mají dnešní děti, jak spoustu věcí neumí. Vždycky to tak bylo. Děti šly do školy a měly špatnou výslovnost a spoustu věcí neuměly. A koukejte, dnes jsou z nich lékaři a inženýři a schopní řemeslníci!
Myslím, že v inbternetu odpovědi na tyto otázky nenajdete. Učitelství pro I. stupeň ZŠ je pětiletý magisterský studijní obor (prezenční nebo kombinované studium) a v prvních třídách ZŠ učí zpravidla nejzkušenější učitelky (učitelky s dlouholetou praxí).
Možná byste mohla najít nějaké informace k alternativním druhům škol (např. Waldorfské, Montessori apod.), ale určitě nepůjde o kompletní metodiku výuky čtení a psaní. A spíše bych doporučila se po metodikách poohlédnout v zahraničí (v češtině toho moc k dispozici není).
doplněno 09.02.13 05:17:Oprava: ... v internetu ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.