Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může mi někdo prosím objasnit, proč SO2 je lomená molekula jehož q= 3 a qn=1? Já to udělala tak, že počet elektronových párů obklopující síru jsou 2 (po škrtnutí pí vazeb), a protože valenčních elektronů má síra celkem 6, tak jsem odečetla 6-2=4, což by byl počet nevazebných elektronových párů. Tím pádem bych měla lomenou molekulu o 109°28´ a ne lomenou molekulu o 120° jak mám uvedeno jako správný výsledek. Může mi někdo prosím říct, co dělám špatně? Moc děkuji!
tu vaši metodiku neznám, asi jste těch elektronů odečetla málo, protože na síře je pouze jeden nevazebný elektronový pár a dvě sigma vazby (s delokalizovanýma pí elektronama) a tyto 3 vzájemně odpuzující se elektronové útvary se umístí co nejdál od sebe, tudíž do roviny pod úhlem kolem 120° .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.