Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký námět na vyprávění o dobrém člověku?

Od: some1 odpovědí: 10 změna:

Dobrý podvečer,

chtěl bych Vás poprosit o radu na námět vyprávění (tudíž to nemusí být nijak zvlášť reálné), které mám mít do zítřka. Název našeho vyprávění, který máme zadaný je - "Dobrý člověk stále žije" (nijak to nesouvisí s románem, který má dost podobný název), takže bych chtěl něco v tom smyslu. Pro mě není ani tak problém to napsat, ale jsem úplně bez fantazie a nic použitelného mě nenapadá *zed*. Jsem student prvního ročníku SŠ, takže chci jen upozornit, aby to nebylo příliš "pohádkové".

Pokud by tedy někdo byl tak ochotný a napsal by mi návrh na námět, opravdu bych to velice ocenil. Jen doplním, že to docela spěchá ;).

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

2x

Možná najdeš inspiraci tady dobrezpravy.info/... :)

hodnocení

2x

Vrácená peněženka i s penězi, přijetí bezprizorního kotěte, pomoc mamince s rozbitým kočárkem, návštěvy, přečítání a rozhovory s lidmi v domovech důchodců...

some1
hodnocení

Všem velice děkuji.

Jen je pro mě trošku těžší držet se dané linie vyprávění (expozice, kolize, krize, peripetie, katastrofa) a pak také využít někde gradaci (což je vlastně využití textu tak, aby rostla intenzita dějového napětí/ citové části). Zejména s námětem "Vrácená peněženka s penězi" nebo ten s předčítáním v domovech důchodců si moc neumím představit, jak bych tam dokázal zvýšit napětí :) .

Studente, to v zadání nebylo :)

Přiznám se, že za mých studií jsme nesmuseli stavět text od expozice ke katastrofě, přesto se dařilo :). Ale vážně - nevážně - v případě opuštěného dehydrovaného kotěte, které vydává v noci strašidelné kvílivé zvuky a jeho život se blíží ke katastrofě, už by to snad splněno bylo :)

Ať to dobře dopadne!

hahanaj*
hodnocení

0x

Jistě se ti vybaví někdo z tvých blízkých , někdo kdo ti s něčím pomohl, poradil, je ti prostě blízký a ty ho máš za to rád , tak o něm můžeš vyprávění napsat.

hodnocení

0x

Tady na té stránce najdeš generátor, který ti nabídne postavu, místo děje, téma (to máte to svoje "Dobrý člověk stále žije") a také úvodní větu. Zkuste pracovat s tímto a třeba tě něco napadne ;). ODKAZ

Proboha, studente, piš sám! Bez generátoru. Cokoli, ale sám, psaní je príma, máš možnost se realizovat, dát tam svoje slova, názory. Já se generátoru dočista lekám.

Tohle je jen takový pomocník. Nevygeneruje děj, ale jen nějaká pomocná slova, aby "nakopla fantasii" (např. postava: nemotorný kouzelník, místo: knihovna, první věta: "Všechno, co o mě potřebujete vědět, by se dalo shrnout do těchto tří slov:...")

Já osobně povídkáře (ten generátor) ještě nepotřebovala, ale to neznamená, že se to někomu nebude hodit...

Uznávám, že je to pro někoho dobrá rada, dávám za to bod, tedy za info o existenci této pomůcky. Ale málo platné, v samostatném psaní je svoboda, rozlet, prostě samé pěkné věci.

some1
hodnocení

Opravdu jsem nečekal takový ohlas :) . Generátor jsem nepotřeboval, ale za radu děkuji, ještě se bude hodit.

Nakonec sepisuji příběh o ženě, žijící v Japonsku roku 2011 v průběhu tsunami a následném "osudu", takže je opravdu o čem psát - pomohl mi k tomu odkaz z prvního příspěvku.

Ad 1 - Za to, že jsem do zadání neuvedl přesnější podmínky se omlouvám, nějak mi to nedošlo. Jen máme o trošku náročnější studium českého jazyka, tak jsem Vás tím nechtěl nijak zatěžovat ( tím nechci říct, že tyto postupy třeba už dávno nevíte :) ). Prostě musíme mít postup s maximálním využitím jazykových prostředků a vrstev jazyka adekvátních k danému žánru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]