Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám takový menší problém s těmito úlohami, nemám vůbec tušení jak postupovat..
1) V autobuse bylo včetně řidiče o 50 % mužů více než žen. Když na příští zastávce
vystoupilo 6 manželských párů a nikdo nenastoupil, změnil se poměr počtu mužů k počtu žen
na 7 : 4. Kolik žen a mužů původně cestovalo?
2) Petr měl trávu po celé ploše oploceného čtvercového pozemku. Ke dvěma sloupkům
v protějších rozích pozemku uvázal po jedné ovci na stejně dlouhé provazy tak, aby se
nekřížily a aby se mohly ovce hlavami pouze dotýkat. Kolik procent travního porostu
nemohlo být těmito ovcemi spaseno.
Postup klidně stačí, ale pokud by byl i výsledek...
Předem děkuji.
nedám plný postup, ale návod. Doufám že postačí, ale teď už půjdu spat.
1. Základ je vhodné označní, Neznám ani počet mužů, ani počet žen. Vhodné je za neznámou x vzít počeet žen, pak vypočteme dle zadání počet mužů a ze zadéní dosadíme ten následně zmenšený počet žen i můžů do toho poměru.
2. Nevíme, jak je pozemek velký, ale protože nám půjde o poměry, na konkrétní velikosti nezálečí a moho si stranu toho řtvercového pozemku zvolit jak chci. No a pak uč jen spočtu délku provazu (půl úhlopříčky) a vesele počítám obsahy.
1) Žen bylo 18, mužů 27. Když si to vezmeme od konce, vystoupilo 12 lidí z toho 6 mužů a 6 žen, tudíž nám zbyde 21 mužů a 12 žen, 21 je třetím násobkem sedmi, 12 je třetím násobkem čtyř. Zde je poměr 7:4. Když to vezmeme od začátku- víme, že zde bylo x žen a x+50% z x mužů. Njedříve budeme pracovat s poměrem: až dospějeme k třetímu násobku. 7x3+6 ku 4x3+6. Vznikne 27:18. Když si řekneme, že x je 18, tak x+50% z x je 27.
doplněno 07.03.12 00:00:2) Jak říkal kartaginec, řekněme, že jedna strana čtverce má 4m, pomocí Pythagorovi věty si vypočítáme, že úhlopříčka je 5,6568..., z toho uděláme polovinu, vypočteme obsah kruhu a vydělíme dvěma = 12,566. Což je to co snědly ovce. 16 je celková plocha. 16 m2 je 100%, teď musíš jen vypočítat kolik procent je 12,566.
doplněno 07.03.12 00:02:Počítala jsem to co nejvíce přesně, ale jelikož zde hraje roli pí, tak to nelze naprosto přesně na desetinná místa...
Ellin, patříte zde mezi služebně mladší, proto jen v klidu upřesňuji osvědčený postup při podobných dotazech. Nepopisovat úplný postup řešení včetně konečného výsledku! Napovědět a poradit, to ano, od toho tu jsme. Abychom poradili a pomohli. A nééé od toho, abychom řešili domácí úkoly za tazatele. Vy jste neprozradila finální výsledek, ale možná jste tazateli zbytečně moc ulehčila jeho přemýšlení. Ale opravdu - nic ve zlém!
V pohodě!
Jde o to, že když to za tazatele spočítáme, tak se s tím nebude zabývat a zůstane neznalým. Takže druhý den můžeme očekávat jeho další domácí úkol, napíšem naše řešení bez nároku na finanční odměnu, ale především bez jakéhokoliv výchovného účinku. A tak dále.
Asi jste mne pochopila, trošku jsem popsal názor místních délesloužících rádců (s kterým bezvýhradně souhlasím). Tudy opravdu cesta nevede, je lepší navést na způsob řešení a neřešit za člověka, který by měl řešit.
Tak hezký den, fakt jsem to nemyslel zle!
Ne, já to pochopila hned... A neberu to ve zlém, v pravidlech jsem to nenašla, nebo možná přehlédla, tak jsem to napsala. Také se mějte
Tohle v pravidlech poradny není, je to taková místní zvyklost. také za porušení této zvyklosti určitě nebudete nijak trestána! Ale je to logické a výchovné, proto se toto nepsané pravidlo snažíme jaksi dodržovat, hezký den!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.