Nejste přihlášen/a.
Mohl by mi prosím někdo poradit co vzniká :
a) reakcí fosforu s vodou ...
b) reakcí zinku s kyselinou solnou ...
c) reakcí chloru s vápenným mlékem...
Moc, moc děkuji za pomoc. Alice
a) nevím, asi nijak. nechce se mi hledat, je to vůbec správně zadané? (Pokud si matně pamatuju tak bílý fosfor dispropoccionuje v třeba v roztoku hydroxidu na fosfan či vodík a nějaké soli kyselin fosforu - fosfornany a fosforitany)
b) hodně profláklá reakce - vodík a chlorid zinečnatý
c) chlor v hydroxidu sodném disproporcionuje na chlorid-chlornan vápenatý a vzniká voda; lze to zapsat i samostatně dvojnásobně - na chlorid vápenatý a na chlornan vápenatý a vodu
Děkuji za ochotu pomoci, váš čas. V chemii hrozně přes snahu a aktivní hledání odpovědí a samozřejmě učení tápu. Děkuji za vaši snahu na rozdíl od hangar@ a jeho ostentativní trapné narážky. Studuji v poněkud pozdějším věku a není to pro mne jednoduché. Na doučování nemám čas choditg. To poslední, co bych chtěla, je někoho o něco prosit či otravovat. Rubriku jsem si našla na internetu a postupuji na rozdíl od hangar@ podle pravidel. V názvu má Poraďte, čili jsem se obrátila na ty, kdeří poradit chtějí a ne se mne ztrapňovat hulvátskými narážkami. Proč sem chodíte? Otázku jsem položila těm, kdo rádi poradí a to vy jistě nejste, tak příště ani neodpovídejte a zaměřte se na weby přiměřené vašemu věku! Alice
Alice,poradíme si s tím spolu:
Fosfor není jednoznačný materiál a rozeznáváme fosfor bílý,červený a černý.S vodou ani jeden nereaguje,naopak bílý P se pod vodou uchovává,aby nedošlo k samovolné oxidaci na vzduchu.
Zinek s HCl už ozřejmil Mrkva,i pro středoškoláka jednoduchá odpověď.
Vápenné mléko je hydroxid vápenatý ,chlor reaguje převážně za tvorby chlornanu.Pri vyšší teplotě může vznikat i chlorečnan.
JABRAKA
Dobrý den, děkuji za jasné odpovědi, potvrzení minulého a vysvětlení. Otázky mi dala kolegyně, když test psala a určitě jí něco ohledně reakce s fosforem chybí. Jinak jsem výše uvedené prostudovala. Jelikož si ale už nevěřím, ještě jsem poprosila pro jistotu o radu zde. V otázce na reakce chloru s vápenným mlékem je výslovně uvedeno ZA CHLADU, čili asi vznikne chlornan Ca(ClO)2, doufám, že to mám dobře. No je to boj...Ještě, pokud bych si dovolila požádat o pomoc s jedním výpočtem, kde se nemohu dopočítat, pokud by bylo možné. Toť opravdu vše. Pokud budu mít ten fosfor v testu, napíši, jak přesně otázka zněla. Také si myslím, že je to otázka budď na fosfan nebo na nějakou kyselinu. Tak zatím moc díky. Alice
Cl2 + Ca(OH)2 -> CaCl(ClO) + H2O
nebo néně elegantně ale to samé:
2 Cl2 + 2 Ca(OH)2 -> Ca(ClO)2 + CaCl2 + 2 H2O
chlor disproporcionuje, tudíž MUSÍ vzniknoui i chlorid, nejenom chlornan . Tomu CaCl(ClO) se říká chlorové vápno
teď jsem si všiml, že jsem omylem napsal hydroxid sodný, ale snad jste postřehla podle produktů, že tam nemá co dělat
hrozně moc děkuji . Rovnici si už tisknu. Opravdu moc děkuji. Není to dnes normální o své know-how se podělit zdarma. Mořím se tu ještě s jedním (asi triviálním) příkladem na pH. Mohla bych ho poslat ke kontrole, proč mi nevychází správný výsledek?Alice
doplněno 07.03.12 22:27:Zadání zní:
Jaké pH má roztok hydroxidu vápenatého o látkové koncentraci 0,02mol/l, je-li disociován z 3,2%? [ pH9,98]
Můj výpočet:
Ca(OH)2 - Ca2+ + 2 OH-
p[OH-] = 0,032 x 2 . c [OH-]
p[OH-] = 0,032 x 2 x 0,02
pOH = 1,28 x 10 na -3
pOH = - log 1,28 x 10 na -3 = 2,89 tedy pH = 14 - 2,89 = 11,11 co bohužel není správná odpověď (pokud není ve skriptech chyba, o čemž pochybuji).
předem mockrát děkuji za kontrolu. Alice
Sice tam máte nějaké chyby v symbolice, ale váš výsledek vypadá v pořádku.
A nepochybujte o tom, že ve skriptech chyby nejsou, oni tam jsou skoro vždycky a někdy i velmi mnoho chyb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.