Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nedokážu vypočítat tenhle příklad. Ani nevím, jak budou tětivy v kružnici umístěny, prosím, pomoc!
Z bodu na kružnici jsou vedeny dvě na sebe kolmé tětivy vzdálené od středu kružnice 8 cm a 12 cm. Vypočtěte délky tětiv a poloměr kružnice.
udelejte si náčrtek. vzhledem ke kolmosti tětiv je délka jedné tětivy právě tékratší 16 a delší 24. Z pythagora určete přeponu a její polovina je poloměr.Sorry nemámto ted jak nakreslit, ale myslím,že by to takhle mohlo být.
Načrtněte si pravý úhel - jeho ramena budou tvořit budoucí tětivy. Nyní s jedním z ramen veďte rovnoběžku ve vzdálenosti 8 a od druhého ve vzdálenosti 12cm. Průsečík rovnoběžek bude středem kružnice. Poloměrem kružnice bude vzdálenost od středu, k průsečíku tětiv. Načrtnete kružnici.
To je dobrý návod. Tím už nakreslíme vlastně přímo řešení, na rozdíl od toho, co jsem navrhoval já. Můj návrh dá jen orientační náčrtek, na jehož základě teprve budeme řešení vymýšlet.
Možná vám pomůže, když explicitně napíšu to, co miramira používá implicitně, totiž to, že ty tětivy jsou vlastně odvěsny Thaletova trojúhelníka, takže ty druhé průsečíky tětiv s križnicí, (ne ten společný bod, z něhož jsou vedeny) leží na průměru té kružnice. Tak si ten náčrtek aspoň orientačně můžete nakreslit "od konce" tak, že začnete kružnicí = nakreslíte ji celkem libovolnou a do ní průměr a nad ním Thaletův trojúhelník. Nebude to ještě ten pravý, ale představy by vám to dát mělo.
Omlouvám se, ale nebude po mně vyučující požadovat nějaký výpočet, ši podložení faktu, že jedna z tětiv má délku 16 cm a druhá 24 cm? Díky.
To asi ano, ale to se vám právě miramira snažil popsat; tak podrobněji: vzdálenost bodu (středu kružnice) od přímky (tětivy) je délka kolmice z bodu na přímku spuštěné (tedy vzdálenist mezi bodem a patou té kolmice). dyž si ji do toho náčrtku domalujete, vidíte, že je rovnoběžná s druhou tětivou, a jistě tam uvidíte nějaké podobné trojúhelníky, kterými ten fakt zdůvodníte.
To snad ne. Vzniknou dva pravoúhlé (ale ne rovnoramenné) podobné trojúhelníky, ale kosočtverec tam žádný nevidím. Možná nějaký obdélník, když něco domalujete (ale proč?). Zkusím to namalovat a naskenovat; za chvíli.
doplněno 04.03.12 18:54:Připojuji slíbený obrázek. Je pochopitelný? Mám připraven popis a v případě nouze ho připojím, ale zkuste to nejprva promyslet.
Á, už jsem to pochopila... Bude tedy stačit, když do svého náčrtku dokreslím i tady toto, vyučující z toho snad také pochopí, jak jsem došla k délkám tětiv, ne?
No tak tohle je spíš dotaz na to, jak je učitel tolaerantní. On jistě ví, jak to má být, od toho je učitel, ale jestli se s tím spokojí jako s vaším vysvětlením, to je druhá otázka. Já bych doporučil ještě připojit pár slov o podobnosti příslušných trojůhelníků.
doplněno 04.03.12 22:19:Já měl na mysli hlavně říci, že délka tětivy plyne z podobnosti trojúhelníků ASP a ABC; vy ale máte pravdu v tom, ře nejjednodušší důkaz této podobnosti dává věrta uu (i když by šla použít i věta sus, ale to je přeci jen trochu složitější).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.