Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr kruhu

Od: zarovka* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, potřebuji pomoci s úlohou:

Jaký musí být nejmenší průměr kruhu, aby se z něho dal vyříznout pravidelný šestiúhelník, který má vzdálenost rovnoběžných stran 12 cm.

Budu ráda za jakoukoliv pomoc, nevím jak začít.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

4x

Obrázek pomůže.

r = a

doplněno 03.03.12 19:44:

Stačí použít Pythagorovu větu: (2a)2 = a2 + 122

Průměr kruhu
hm*

No né, to je ale hezké řešení!

zarovka*
hodnocení

To jistě, mne by takovéto řešení nikdy nenapdalo. Chybí mi ta představivost. :( Teď zrovna uvažuju nad dalším příkladem.
Z bodu na kružnici o průměru 8 cm jsou vedeny dvě shodné tětivy, které svírají úhel 60 stupňů. Vypočítejte délku těchto tětiv.

Opět zde asi použiji Pyt. větu, že? Jak mi ale pomůže údaj o velikosti úhlu?

Omlouvám se za narušení diskuze jiným příkladem a za mé nesčetné dotazy, ale, čeká mě velká písemka, tak se POKOUŠÍM o přípravu. :) Neznamená to, že bych zde na poradnu dávala všechny příklady, které najdu, abych si nechala vše vypočítat Vámi... To ne, dávám zde pouze příklady, s kterými si vskutku nevím rady. *hi*

petapeta*

Jelikož tětivy svírají úhel 60°, vznikne rovnostranný trojúhelník. Proto střed kružnice bude jak průsečík os stran tak i průsečík těžnic. Střed bude dělit těžnici (výšku) v poměru 1:2. Další postup je snad jasný z obrázku.

Průměr kruhu #2
zarovka*
hodnocení

Děkuji moc. Je tedy délka tětivy 6,9 cm? :)

petapeta*

*palec*

a = 4√3 cm ≈ 6,928 cm

dzordz*

Načrtnete si kružnici a bod na ní, první, co budete řešit, jak to udělat, aby vytnuté tětivy byly shodné. Bude to mít něco společného s pozicí tětiv vůči středu kružnice. Pak zvolíte tedy takové, aby mezi nimi byl úhel 60°. Když spojíte počáteční bod, konce tětiv a střed kružnice, uvědomíte si, kde všude vidíte poloměr, a vyznačíte si úhly, určitě na něco zajímavého přijdete.

zarovka*
hodnocení

Díky, poloměr mi vyšel 6, 93 cm. *hej*

petapeta*
03.03.12 20:01

*palec*

hm*
hodnocení

3x

Začni tím, co víš. Vzdálenost rovnoběžných stran je 12 cm. Jak zjistíš vzdálenost rovnoběžných stran toho 6úhelníku? No je to 2* vzdálenost strany od středu. Co je vzdálenost strany 6úh. od středu? Je to výška jednoho vnitřního trojúhelníka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]