Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Ve škole jsme dostali slovní úlohu, která ale byla nad moje síly.. ostatně, jako všechno co souvisí s geometrií. Ať se snažím sebevíc, matiku nezvládám. No, vyhledala jsem si tedy řešení úlohy na internetu, ale samozřejmě ho nechci pouze tupě opsat, ale hlavně pochopit a snad se i poučit do budoucna.
Řešení je to precizní, přehledné, pochopí jej jistě každý. Až na mě. Očíslovala jsem si kroky, u kterých si nejsem jistá, nebo je moc nechápu. Budu moc ráda, když mi je pomůžete vysvětlit. A prosím... nenechte se odradit mou nedovtipností.
Krok 1. Chápu, že se zde sčítají vnitřní úhly trojuhelníka, ale nechápu, proč se od výsledných 180 stupňů odečítá S2?
Krok 2. Nevím co je myšleno písmenem ''K''. Má to být snad kružnice dělena dvěma, rovná se obsahu 2?
Krok 3. Totot je výpočet obsahu 2, tedy oněch úhlů, tedy míst, které jsou zavlažovány? Proč se vše dělí 2?
Díky.
Popravdě tomu popisu u náčrtku bych sám přesně nerozuměl. Samozřejmě že od úhlu nemůžete odečítat plochu, to by byl nesmysl. Těmi prvními dvěma rámečky chtěl básník říci, že ostřikovaná část tvoří 180 stupňů z kružnice o poloměru 12 (to sčítání má znamenat vlastne skládání těch výsečí a to mínus nebude mínus, ale pomlčka), což je její polovina, a obsah je tedy roven K/2 (K je obsah celé té kružnice).
Dál by to snad mělo být jasné, pokud ne, večer zase budu na compu.
doplněno 03.03.12 13:37:P.S. naradiány nic nepřevádějte, to je zde na nic.
doplněno 04.03.12 16:41:tedy kružnice tvoří omezení té části, ostřikovaná část je samozřejmě polovina kruhu
Děkuji Vám. Myslíte si, že je nutné, abych to všechno takto opsala, nebo mohu něco vynechat, popř. upravit do pohlednější formy?
Už jsem tomu dobře porozuměla, na stránkách Matematického fora řešili stejný příklad, byl tam pěkný návod, který mi pomohl vše pochopit.
HMMMM! Ani ránu bez radiánu! Z poloměru spočítáte plochu celého kruhu a díky radiánům ji na tu čtvrtku či šestinu či sedminu či dvanáctapůltinu převedete raz dva tři. Když to ovšem umíte.
Asi takhle: jistě, že vyjádření úhlu v radiánech je jaksi přirozenější a pro některé úvahy (vyšetřování sinu jako funkce, úvahy o střídavém proudy) prakticky nezbytné. Na druhou stranu v této úloze je to nepodstatná okrajová záležitost víceméně kosmetického významu, a proto jsem doporučoval, aby se tím zula nezabývala a soustředila se na pochopení úlohy. To neznamená, žejí neprozpěje naučit se s tímtp vyjádřením pracovat, ale jak říkám, přímo v tomto okamžiku jsem to pokládal spíš za rozptylování pozornosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.