Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ověření výsledku slovní úlohy

Od: permonik* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, byla nám zadána úloha: vypočtěte délky kosčtverce, je-li jejich poměr 1 : 2 a strana ksočtverce měří 35 cm. Můj výsledek je, že u1 = 60,62 cm, u2 = 121,24 cm. Zdá se mi to však divné, takže Vás prosím, jestli byste se nemohli pokusit vypočítat tento příklad, napsat výsledek a popřípadě mi poradit, jak jste k němu došli. Díky. *slunce*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Poměry polovin úhlopříček jsou taky 1:2, po umocnění to je x^2+4x^2=1225, takže polovina kratší bude mít nějakých 15.6, celá kratší úhlopříčka 31.2, delší pak dvojnásobek.

permonik*
hodnocení

Omlouvám se, ale víte to jistě? :)

dzordz*

Však si proveďte zkoušku (třeba spočítáním levé a pravé strany Pythagorovy věty). Mně tenhle výsledek vyhovuje.

U vás by strany trojúhelníka (35, 60/2, 120/2) byly v poměru 6:7:12, což by těsně ještě trojúhelník byl, ale takovej dlouhej, nízkej, spláclej. Pravý úhel (úhlopříček kolmých na sebe) by se v něm určitě nevyskytoval.

doplněno 03.03.12 11:12:

Nevím, kde tazatel ta čísla vzal, ale podle nich by to trojúhelník snad ještě byl? :)

Ten poměr stran je přibližný odhad. Když ho spočteme přesněji, tok už to dokonce ani trojúhelník nebude.doplněno 03.03.12 12:30: dzordz: máte samozřejměpravdu, Já to taky počítal jen zpaměti a ono to vychází poměrně naknap. a já vycházel z toho, že trojúhelník o stranách 35, 65, 121,24 neexistuje a tak nemůže existovat ani jeho polovina. To je sice pravda, ale zádrhel je jinde - ty vaše trojúhelníku nejdou spasovat dohromady (nedostatek pravého úhlu). Jen další potvrzení či objasnění nemožnosti původního výsledku.doplněno 03.03.12 12:31: Pardon, zase překlep. Měl jsem na mysli trojúhelník o stranách 35, 35, 121,24
permonik*
hodnocení

No, tazatel použil Pyt. větu ale zapomněl, že poměr 1 : 2 platí i u úhlopříček. :) nyní se pokusím vypočítat příklad znova, snad se mi to povede. ;)

hodnocení

0x

Nezdá se vám to oprávněně, když označíte vrcholy kosočtverce A,B,C,D tak, aby delší úhlopříčka byla AC, pak trojúhelník ABC při vašich délkách nesplňuje trojúhelníkovou nerovnost (35+35=70 < 121,24. Jinak samozřejmě nevím, jak jistý si je svým výsledkem dzordz, ale řekl bych, že dost; mně to vyšlo taky tak, samozřejmě výsledek obsahuje odmocniny a je tedy přibližný, zhruba na jedno desetinné místo.

permonik*
hodnocení

Omlouvám se, zřejmě máte pravdu.

permonik*
hodnocení

No, tak vážně nevím, kde stále chybuji! Opět se mi výsledek neshoduje s Vašim, tedy správným. :(

permonik*
hodnocení

Prosím, poraďte, jak to vypočítat. Vážně nevím, kde chybuji *zed*

dzordz*

A jak to počítáte?

Hned úplně nahoře máte x^2 + 4x^2 = 1225, což vzniklo z Pythagorovy věty v jednom z trojúhelníků. Namalujete kosočtverec, namalujete úhlopříčky, které jsou na sebe kolmé, jeden trojúhelník zvolíte (jsou všechny stejné). Znáte jeho přeponu, tedy stranu kosočtverce, ta má 35. U odvěsnách víte, že jejich délky jsou v poměru 1:2. Jeden díl ku dvěma dílům. Nevíte, kolik ten díl ale měří, označíte ho třeba x. Takže máte strany 1x, 2x, 35. Pythagorova věta: (1x)^2 + (2x)^2 = 35^2, to je ta rovnice, umocníte, sečtete, vydělíte, odmocníte a dostanete x. Takže spočítáte 1x a 2x, odvěsny toho trojúhelníka, a celé úhlopříčky u1, u2 dostanete tak, že ty odvěsny vynásobíte dvěma.

doplněno 03.03.12 16:05:

O*

permonik*
hodnocení

Moc Vám děkuji :) Já jsem dělal meustále jednu hloupou chybu, nikdy jsem nedal 1x ani 2x do závorky... *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]