Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uhlopříčka v kosočtverci

Od: malicek* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, nedokážu si poradit s tímhle příkladem. V kosočtverci ABCD je dáno AB = 8 cm, α = 60°, vypočítej velikost druhé úhlopříčky. Předem děkuju za pomoc, nechápu, jak mi pomůže údaj o velikosti úhlu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

4x

Pořádně si prohlédni obrázek a zamysli se, jaký je trojúhelník ABD.

Uhlopříčka v kosočtverci

jirbar*
hodnocení

0x

Snad víme že uhlopříčky jsou na sebe kolmé. Takže Pythgorova věta, nebo trigonometrie trojúhelníku s úhly 30, 60, 90°

malicek*
hodnocení

Jistě Pythagorova věta, ale vím přeci pouze jednu stranu, a to stranu a. Pro Pyt. větu potřebuju znát dvě strany, třetí dopočítávám.

jirbar*

Co se učíte? Snad je obecně známo, že v pravoúhlém trojúhelníku je protější strana úhlu 30° rovna polovině přepony

doplněno 27.02.12 19:05:

Ověř si to na celuloidovém trojúhelníku

doplněno 27.02.12 19:07:

A namaluj si to, ať vidíš kde je vlastně přepona toho vzniklého trojúhelníku

malicek*
hodnocení

Mohu Vás ujistit, že se ve škole učíme sposutu věcí, nicméně o vaší všeobecně známé věci slyším prvně. Jak vypadá celuloidový trojúhelník taktéž nevím. Náčrtek kosočtverce mám již dávno. Vaše rady jsou jistě správné a dobře myšlené, nicméně mi nepomohly. ;) Do příkladu jsem se akorát více zamotala, navíc mi nevyšel výsledek shodný s učebnicovým.

jirbar*

No proboha s čím ve škole rýsujete. Možná trojúhelník již není z celuloidu (zelený) nebo z plexiskla (průsvitný) ale to není podstatné.

Nevím zda máte goniometrii, ale prostě v pravoúhlém trojúhelníku je proti úhlu 30° strana, jejíž velikost je polovina délky přepony. To musí stačit. Ostatní v obrázku co poslal petapeta

hodnocení

0x

Zkusím pomoci: označíme-li průsečík úhlopříček S, vidíme pravoúhlý trojúhelník ABS, přičemž známe stranu AB a úhel alfa půl ( úhlopříčka AC dělí úhel alfa na dvě poloviny). A nyní použijeme výraz sin alfa = BS/AB, z toho: BS=sin alfa x AB. Dál už to snad zvládneš.

jareek*
hodnocení

0x

To co ti napsal jirbar je spravne. Musis si uvedomit, ze sinus 30 je 0,5! Proto je priklad velmi jednoduchy, kdyz je dan uhel 60 st, protoze vznikne pravouhly trojuhelnik s uhlem 30 st

doplněno 28.02.12 13:29:

Polovina te kratsi uhlopricky = 4 {to jest polovina strany AB) a polovinu te delsi uhlopricky si spocitas z Pyth. vety.

*palec*

hodnocení

0x

Vše potřebné k výpočtům by mělo být v radách výše uvedených. V samotném zadání je ale určitá nejasnost, která ale v sobě implicitně skrývá nápovědu. Podle něj máte vypočítat velikost druhé úhlopříčky. No jo, ale které druhé? Která je ta první? Máte tam někde nějakou ("první") úhůopříčku zadanou? Explicitně nikoli, ale když se podíváte na obrázek od petapety a zamyslíte se, jak vám radí, uvidíte, že máte. A taky tam vidíte ten známý fakt, že v pravoúhlém trojúhelníku je odvěsna proti úhlu 30° (je-li tam takový, což zde je) rovna polovině přepony. Možná jste se tohle neučili těmito slovy, ale určitě jste se toho učili dost, oby v tom bylo toto tvrzení obsaženo skrytě.

doplněno 28.02.12 13:51:

úhůopříčku =úhlopříčku, oby = aby. Pardon.

malicek*
hodnocení

Děkuji moc Všem, Vaše rady mi pomohly. Asi Vám připadám úplně hloupá, ale já jsem to doopravdy nechápala. Díky obrázku, kterýzde vložil petapeta jsem pochopila, že vzniklý trojúhelník ABD je rovnostranný, tudíž jedna z úhlopříček je 8 cm. Druhou jsem poté dopočítala již mnohokrát zmiňovanou Pythagorovou větou. :) Takže ješte jednou Všem mocktát děkuji.

jirbar - Máte vskutku velkou trpělivost a pevné nervy. Když jste mluvil o celuloidovém trojúhelníku, tak mi vůbec nedošlo, že mluvíte o materiálu, z kterého je trojúhelník vyrobený :-D Jinak onu všeobecně známou věc si do budoucna uchovám v paměti.

jirbar*

Není zač. Jen doplním. Matematika chce přesné vyjadřování, takže trojúhelník ABD není rovnostranný, ale ROVNORAMENNÝ

rovnostranný to jest všechny (většinou jsou 3) strany jsou stejně dlouhé

rovnoramenný no ramena máme obvykle dvě, takže dvě strany jsou stejně dlouhé

doplněno 29.02.12 12:23:

Sorry přehlédnutí. Já píši o trojúhelníku ABC

figurek*
hodnocení

0x

Nechyběl jste tehdá ve škole, když jste probírali kosinovou větu?

kozinova věta : Lomikare Lomikare do roka a do dna pozývam ťa na boží súd a hin se hukáže.

anebo taky cs.wikipedia.org/...

malicek*
hodnocení

Kosinovu větu jsme ve škole ještě nebrali... Kozinovu ano. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]