Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice s parametre v komplexních číslech

Od: komoti odpovědí: 7 změna:

Mám tady ještě další příklad, tentokrát rovnici s parametrem...řešenou v komplexních číslech x^2 + px + 17=0

jeden kořen rovnice je x= 3-2i x2^(1/2) a máme zjistit druhý kořen a parametr

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
Kvadratickou rovnici klasicky řešíme
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x^2%2Bpx%2B17%3D0%2Cx
Poté jeden kořen položíme kořenu rovnice a vyjádříme parametr p
http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2F2+%28-p%2Bsqrt%28-68%2Bp^2%29%29%3D%283-2i%29+*2^%281%2F2%29%2Cp
komoti
hodnocení

děkuji za snahu, ale podle výsledků má vyjít parametr p = -6, takže ten děsivý zlomek asi nebude správný výsledek.

petapeta*
Se nedivím, že to nevyšlo, neboť jsem neporozuměl tomu vašemu zápisu kořenu x. Pokuste se to opravit ve Wolframu.

Já se vám nedivm. Ono to bude souviset i s tím, ře kolega používá x jednak jako neznámou, jednak jako znak násobení. A co je zajímavé, včera jsem viděl konec zadání velkým tučným písmem; dnes se to nějak srovnalo. To jsou kouzla, která nějak seuvisí s činností editoru, mně to takové věci občas dělá. Za to zadavatel zas tak moc nemůže (i když částečně ano), ale čitelnosti zadání to rozhodně neprospívá.

komoti
hodnocení

je to v komplexních číselech jeden kořen rovnice x = 3 -2i krát odmocnina ze 2 a druhý máme dopočítat a mme dopočítat parametr...

petapeta*
hodnocení

1x
Takže by to mělo vypadat následovně:
Rovnice s parametre v komplexních číslech
petapeta*
Určit druhý kořen rovnice by nemělo činit problém. Kořeny jsou vzájemně komplexně sdružené. Známe-li tudíž jeden kořen, známe okamžitě i druhý kořen.
x1 = 3 _ 2√2 i
x2 = 3 + 2√2 i

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]