Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V komplexních číslech řešte rovnici

Od: komoti odpovědí: 15 změna:

Prosím o napsání postupu výpočtu této rovnice v komplexních číslech, pořád mi to nevychází.

(1 - 2i)x (a+bi) =2(a - bi) . i(2+i) mělo by to vyjít 7 +4i

a ještě jeden příklad: Vypočtěte v algebraickém tvaru (-3+2i)x i^3 - (10-2i)/-3+i + (-1-1)^2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

ASpoň zběžně ke druhému příkladu; dohodli jsme se tedy, že máme upravit výraz

(-3+2i)*i^3 - (10-2i)/(-3+i) + (-1-1)^2,

(respektive (-3+2i)*i³ - (10-2i)/(-3+i) + (-1-1)² ); zase místo x (krát) píšu hvězdičku.

co k tomu potřebujeme vědět:

za prvé, třetí mocnina i je -i (je to i krát druhá mocnina i, čili krát mínus jedna).

za druhé, komplexní číslo ze jmenovatele odstraníme tak, že zlomek rozžíříme komplexně sdruženým číslem ke jmenovateli, píšeme tedy

(10-2i)/(-3+i)¨= [(10-2i)/(-3+i)]*[(-3-i)/(-3-i)]= [(10-2i)*(-3-i)]/[(-3+i)*(-3-i)] = (-32-4i)/10 = (-16-2i)/5

další už je snadné, mělo by vyjít (pokud zadání jsem pochopil správně a nesekl jsem se ve výpočtech, což nemohu vyloučit) =(24+13i)/5

petapeta*
Myslím, že to mělo vyjít takto:
(-3 + 2i)⋅i3 = 2 + 3i
2 + 3i – (-16 – 2i)/5 + 4 = [10 + 15i – (-16 – 2i) + 20]/5 = (46 + 17i)/5

Nemohu než souhlasit,.

Vynechal jsem minus mzi prvními dvěma členy.

(tedy, pokud v zadání přeci jen nemá v té poslední závorce být místo -1-1 třžeba -1-i, ale když se tazatel dušuje, že ne...)

komoti
hodnocení

za první i druhý děkuji, ale ten druhý i přesto, že jste můj špatný zápis pochopili správně, ani jeden z výsledků nesouhlasí...:( zkusil jsem to počítat znovu a tentokrát mi to vyšlo 10 - 5/2i a ani to neodpovídá...:(

petapeta*

A kolik to má vyjít?

komoti
27.02.12 21:08
hodnocení

5,2+5 i

petapeta*

Takže jsme tomu zadání neporozuměli. Možná, že to má být takto:

V komplexních číslech řešte rovnici
komoti
hodnocení

tak tam mají chybu v zadání...:)

petapeta*
I to je možné. Jenže i ten váš zápis je matoucí. Chce to napsat v nějakém editoru, který umožní zápis algebraických výrazů a sem pak vložit scan.
komoti
hodnocení

jj pro příště se poučím... děkuji mnohokrát

hodnocení

0x

Než s tím začnu něco dělat, prosil bych o zkontrolování toho druhého zadání, tedy

(-3+2i)x i^3 - (10-2i)/-3+i + (-1-1)^2

Proč o tom píšu: jednak je mi divná ta poslední závorka (-1-1)^2 ; proč tem není rovnou -2? . A za druhé je mi podezřelý ten člen (ty členy) (10-2i)/-3+i ; nemá to čirou náhodou být (10-2i)/(-3+i)? Ono tak, jak je to napsáno, to smysl dává, ale raději se zeptám.

komoti
hodnocení

takhle je to tam prostě zadané 1-1... a to druhé je tam bez té závorky, ale to je přece stejné jako s tou závorkou...

Tak to nevím. První příklad: píšete, že to má vyjít 7 +4i, ale co má tak vyjít? Tam máte dvě obecná čísla, totiž a a b, hledáte řešení v komplexních číslech, aale těžko můžete hledat komlexní a a b, to byste měl jednu rovnici pro dvě neznám+.Takže to vypadá, že hledáte komplexní číslo a + bi, kde a. b jsou reálná čísla. To ale vede na soustavu 3-2b= 0, 3a + 2b = 0, která má řešení a = b = 0 a ne a = 7, b = 4 (předpokládám, že to x znamená násobení, i když na druhé straně rovnice máte tečku, která by taky mohla znamenat násobení). Taakže to asi bude nějak jinak.A k tomu druhému příkladu, samozřejmě že (10-2i)/-3+i a (10-2i)/(-3+i) jsou dva různé výrazy; v prvním případě nejdříve (10-2i) podělíte mínus třemi a k výsledku přičtete i, ve druhém případě (10-2i) podělíte výrazem (-3+i). Mám pocit, že v původním zadání jste m+l zlomkovou čáru, ktrou zde těžko napíšete a proto jste ji nahradil lomítkem, které ovčem neznamená totéž. Zlomková čára plní zároveň funkci závorky, což pro lomítko neplatí. Nebylo by třeba možné původní zadání naskenovat?doplněno 26.02.12 19:31:nebo ta hledaná neznámá je x a ta má vyjít x = 7 + 4i. Pak by ovšem a a b byly parametry, a musely by se objevit v řešení, to by určitě nevyšlo tak, jak píšete. Osttatně jsem se dívaal na další váš problém a i tam je to zadání jaksi nesrozumitelné.doplněno 26.02.12 19:55: Opravuji: ta soustava by vyšla 3a-2b= 0, 3a + 2b = 0.
komoti
hodnocení

V první příkladě: (a+bi)= z (a-bi)= z s pruhem

nerozepsané zadání je (1-2i)z = 2 z s pruhem - i(2+ i) a výsledek má tedy vyjít z=7+ 4i takto je to ve výsledcích.

Druhý příklad tam je to tedy takto :(10-2i)/(-3+ i)

a výsledek má být ve tvaru a+ bi

No takhle to vypadá rozumně; v původním zadání by skutečně vyšlo z = 0, protože tam nebylo mínus, ale krát. Tohle nebude moc těžké, ale já te%d jdu večeřet. Možná ještě dnes, možná zítra.se ozvu. Třeba se mezitím ozve někdo jiný,)doplněno 27.02.12 11:23: Takže k opravenému zadání; příklad první: značení z = a+ib, rovnice k řešení je (rozepsáno s vyjádřením z v algebraickém tvaru)(1 - 2i)*(a+bi) =2(a - bi) -i(2+i)(násobení značím hvězdičkou, to "krát" se jen plete s iksem).Teď to prostě roznásobím, převedu vše na jednu stranu (levou) a tu vyjádřím v algebraickém tvaru. První krok bude(a+2b)+ (b - 2a)i = 2(a-bi) + 1 - 2i (to je klasické násobení komplexních čísel; další úpravy jistě zvládnete sám a dostanete):(2b - a -1) +(3b -2a+2)i = 0a vzniklý systém (2b - a -1) =0(3b -2a+2) = 0jistě bez problémů vyřešíte; řešení je tak, jak uvádíte.Příklad druhý byste měl umět, úpravy jsou podobné jako zde, ale když tak něco napíšu zvlášť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]