Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet těžnice - spěchá!

Od: permonik* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, ve sbírce úloh od Dr. Bělouna je na straně 59 tento příklad: Odvěsny pravoúhlého trojúhelníku ABC mají délky a = 10 cm, b = 24 cm. Vypočítejte délku těžnice tc.

Nevím, jak dojít k výsledku, pomocí Pythagorovy věty jsem si dopočítal stranu c, nyní však nevím, jak vypočítat těžnici. Pokud možno, taktéž Pyt. větou, nic složitého, jsem v 9. třídě. :)

Přikládám obrázek:

Výpočet těžnice - spěchá!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

V tom trojúhelníku, který tam máte namalovaný, skutečně pravý úhel nebude (mimochodem, když to překreslujete do nového obrázku, ponechte písmena tak, aby odpovídala původnímu - nové C je úplně jiný bod než staré C, použijte raději třeba Sc), lze tam ale najít pravý úhel někde jinde.

Těžnice spojuje vrchol se středem protilehlé strany. Když vyznačíte středy všech stran a spojíte je spolu navzájem, vzniknou vám čtyři trojúhelníky, které jsou všechny podobné s tím původním, všechny mají pravý úhel. Dva z nich, kterými prochází hledaná těžnice, spolu vytvářejí obdélník, dal by se označit třeba C Sb Sc Sa. V něm jednu úhlopříčku vidíte, druhou úhlopříčkou je ta těžnice, jsou stejně dlouhé. Takže to vemete pythagorovou větou podle stran obdélníka (5 a 12), nebo prostě řeknete, že těžnice = úhlopříčka obdélníka = přepona malého trojúhelníku = polovina strany c.

doplněno 25.02.12 18:10:

Joo, střední příčky se to jmenuje! :D Tlapka to tam má.

permonik*
hodnocení

Děkuji moc, vyšlo mi to! :) Jen je velká škoda, že bych k tomu nikdy nedošel sám. Co si třeba počnu na písemce, to vskutku netuším. Nedokážu si to všechno takto představit. :(

tlapka*

Proto je dobré procvičovat si všechny úkoly, co vám učitel zadá, nebo si najít i úlohy navíc v knížce. I když vám teď třeba poradíme, propočítáš si všechny možné typové úlohy. Vsadím se, že příště už to vědět budeš, když ses t ím teď setkal. ;) Nic, co byste neprobrali, byste přece do písemky dostat neměli, a teď už víš, že nějaká možnost takovéhoto postupu tady je. *slunce*

permonik*
hodnocení

Ano, ano... Já vím. :) Budu se snažit.

permonik*
hodnocení

Abych to upřesnil - pro výpočet pomocí pyt. věty mi chybí pravý úhel v nově vzniklém trojúhelníku.

tlapka*

Ahoj, já asi nepomohu Pythagorovou větou, ale wikipedia udává vzorec:

nebrali jste ho třeba ve škole, že bys ho mohl použít? Vychází to přes něj hezky. :)

doplněno 25.02.12 17:59:

Nevložil se... tady je celý odkaz: cs.wikipedia.org/...

permonik*
hodnocení

Děkuji, vzorec je to pěkný, obávám se však, že by mi ve škole neprošel. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]