Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psaní japonských znaků

Od: jap* odpovědí: 4 změna:

Ahoj všem :)

Moc se mi líbí japonština, tudíž jsem se rozhodl, že se pokusím alespoň naučit základní Hiraganu. Mám však menší problém.

Jednotlivé znaky jsou v některých místech užší, v některých tlustší. Jak dosáhnu určité "tloušťky"toho znaku v daném místě? Díval jsem se na anglický topic, kde se jeden ptal, čím píšou japonské znaky, a hodněkrát tam byla odpověď, že obyčejnou tužkou na papír.

Příklad: dsfy.com/...

Budu rád za jakékoliv rady/tipy :)

Děkuju

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Japonské znaky se píšou štětcem, a právě nakloněním štětce a jeho tloušťkou dosáhnete tenčího a tlustšího "písma". Je to ovšem velké umění.

doplněno 25.02.12 10:09:

viz. zde:

jap*
hodnocení

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Je možné něčeho takového dosáhnout i obyčejnými psacími potřebami? Myslím tím, když například japonec chce rychle něco napsat, třeba dopis. Asi nebude psát přímo ozdobné japonské písmo, ale bude psát rychle a na tloušťku nebude brát zřetel. Nebo se mýlím?

Děkuju :)

cocinkamichalka*

Také si myslím, že na tu tloušťku příliš brát zřetel nebude. Ale určitě by se to dalo i tužkou - existují tzv. trhuhlářské tužky, které nejsou kulaté, ale mají na řezu tvar obdélníku - i ta tuha. Takže otočením tužky můžete psát buď tlustě nebo tence :)

google.cz/...

Záleží na tom, jak si ji ořežete...

dzordz*
hodnocení

1x

Tak takhle to nenapíšete, ani kdybyste se rozkrájel :) Na skutečné kaligrafické ztvárnění byste opravdu musel mít štětec a psát je hodně velké, tak 8x8, složitější kanji možná tak dvě na jeden papír.

Běžně se samozřejmě píše propiskou, perem, tužkou, fixou s tenkým hrotem nebo tím, co prostě máte v ruce. U tahů jsou v podstatě tři způsoby "zakončení": dotažení do konce, zastavení pohybu a zvednutí pera (ku, he, oba tahy yo), postupné zvedání od papíru, kdy linka jde doztracena (shi, pravý tah u ri), drobné cuknutí zpátky (levý tah u ri a i, druhý tah u sa, když se nepíše napojený až dolů). Ale to stejně asi nebudete moc přesně dodržovat, myslím si, že postačí, když se naučíte pořadí a směr tahů, protože na tom celkem záleží. Celkem dost.

Jinak já jsem se učil podle pdfka, které sem někde vyhrabal, pojmenovaného [Japanese]..A.Guide.To.Learning.Hiragana.&.Katakana.-.Kenneth.G..&.Tetsuo.Takagaki.pdf, je to naskenovaná knížka (1997) s chlívečkama na vypisování, asi jako u nás ten doplňkovej sešit od Ledy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]