Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem
Moc se mi líbí japonština, tudíž jsem se rozhodl, že se pokusím alespoň naučit základní Hiraganu. Mám však menší problém.
Jednotlivé znaky jsou v některých místech užší, v některých tlustší. Jak dosáhnu určité "tloušťky"toho znaku v daném místě? Díval jsem se na anglický topic, kde se jeden ptal, čím píšou japonské znaky, a hodněkrát tam byla odpověď, že obyčejnou tužkou na papír.
Příklad: dsfy.com/...
Budu rád za jakékoliv rady/tipy
Děkuju
Japonské znaky se píšou štětcem, a právě nakloněním štětce a jeho tloušťkou dosáhnete tenčího a tlustšího "písma". Je to ovšem velké umění.
doplněno 25.02.12 10:09:viz. zde:
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Je možné něčeho takového dosáhnout i obyčejnými psacími potřebami? Myslím tím, když například japonec chce rychle něco napsat, třeba dopis. Asi nebude psát přímo ozdobné japonské písmo, ale bude psát rychle a na tloušťku nebude brát zřetel. Nebo se mýlím?
Děkuju
Také si myslím, že na tu tloušťku příliš brát zřetel nebude. Ale určitě by se to dalo i tužkou - existují tzv. trhuhlářské tužky, které nejsou kulaté, ale mají na řezu tvar obdélníku - i ta tuha. Takže otočením tužky můžete psát buď tlustě nebo tence
Záleží na tom, jak si ji ořežete...
Tak takhle to nenapíšete, ani kdybyste se rozkrájel Na skutečné kaligrafické ztvárnění byste opravdu musel mít štětec a psát je hodně velké, tak 8x8, složitější kanji možná tak dvě na jeden papír.
Běžně se samozřejmě píše propiskou, perem, tužkou, fixou s tenkým hrotem nebo tím, co prostě máte v ruce. U tahů jsou v podstatě tři způsoby "zakončení": dotažení do konce, zastavení pohybu a zvednutí pera (ku, he, oba tahy yo), postupné zvedání od papíru, kdy linka jde doztracena (shi, pravý tah u ri), drobné cuknutí zpátky (levý tah u ri a i, druhý tah u sa, když se nepíše napojený až dolů). Ale to stejně asi nebudete moc přesně dodržovat, myslím si, že postačí, když se naučíte pořadí a směr tahů, protože na tom celkem záleží. Celkem dost.
Jinak já jsem se učil podle pdfka, které sem někde vyhrabal, pojmenovaného [Japanese]..A.Guide.To.Learning.Hiragana.&.Katakana.-.Kenneth.G..&.Tetsuo.Takagaki.pdf, je to naskenovaná knížka (1997) s chlívečkama na vypisování, asi jako u nás ten doplňkovej sešit od Ledy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.