Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Deskriptivní geometrie-RYS

Od: sqzrgrog odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, prosím potřeboval bych poradit s úlohou, kterou jsme dostali v zadání na rys. rotační kužel s podstavou v půdorysně seřízněte rovinami Ró a Sigma tak, aby Sigma protla kužel v parabole(zvolte větší řešení). Zobrazte těleso po seříznutí.Zadané prvky : S[0;3;0] , r=3 , v=6,5 , Ró=(7;8;5) , Sigma=(0;?;?) p1Ró // p1Sigma . Předem děkuji za vyřešení.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
S čím potřebujete poradit?
Na přiloženém obrázku je příklad, jak se řeší parabolický řez kuželem.
Deskriptivní geometrie-RYS
sqzrgrog
hodnocení

No, udělal jsem rovinu Ró a půdorysná stopa roviny Sigma je // s Ró, ale dál už nevím nic. Věc se má tak, že jsem právě prodělal mononukleozu a nebyl jsem přes měsíc na Deskriptívě a zrovna se tato látka probírala. S tím, že v rysu obvykle dostaneme těžší úlohu, proto jsem se sem obrátil s dotazem. Potřeboval bych pomoct s kompletním řešením.

petapeta*
hodnocení

0x

Takže máme půdorysnou stopu p1σ roviny sigma. Musíme určit její nárysnou stopu n2σ . Aby řezem byla parabola, musí být rovina σ rovnoběžná s povrchovou přímkou CV. Proto přímkou CV proložíme rovinu φ. Půdorysná stopa p1φ je rovnoběžná se stopou p1σ roviny sigma Nárysnou stopu sestrojíme pomocí hlavní přímky procházející vrcholem kužele V. Nárysná stopa roviny φ určuje směr nárysné stopy roviny σ.
Pak sestrojíme osu paraboly a určíme hlavní vrchol H paraboly.
Deskriptivní geometrie-RYS #2

petapeta*
hodnocení

0x
Druhý průmět paraboly sestrojíme pomocí hlavních přímek.
Deskriptivní geometrie-RYS #3
sqzrgrog
hodnocení

Super, děkuji mnohokrát, jen ještě prosím Vás, body C, D, E a G jsme si volili libovolně? :) nechápu jak jste dospěl k vrcholu H

petapeta*
Úsečka E1C1 je kolmá k půdorysné stopě a prochází středem S podstavy (je po průmět osy paraboly i povrchové přímky). Body C1, E1 jsou pak průsečíky s kružnicí (jsou to koncové body průměru). Bod D1 je stopník osy paraboly, takže není libovolný. Pouze bod G1 si volím na ose a jeho druhý průmět G2 sestrojím pomocí hlavní přímky v rovině σ. A tím mohu narýsovat druhý průmět osy paraboly.
Vrchol paraboly H získám jako průsečík povrchové přímka EV s přímkou DG.
sqzrgrog
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]