Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Individuální studijní plán

Od: robert93 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli má někdo zkušnosti s indivudálním studijním plánem na 8letém gymnáziu. Je mi 18 let, jsem v septimě. Kvůli těžké rodinné finanční siutaci chci požádat o individuální studijní plán abych mohl při škole normálně pracovat. Vím že je možnost domluvit si to řibližně tak že bych chodil přibližně jednou za 14 dnů na prozkoušeně s předmětů ale nemám s tím absolutní zkušenosti a na internetu jsem toho taky moc nenašel. Předem děkuji za odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Měla jsem spolužačku, co chodila do školy asi jednou za tři týdny. Měla individuál kvůli sportu - byla reprezentant. Běžte přímo za ředitelem Vaší školy, ten Vám řekne všechno a hlavně nejlépe, protože on to ví:)

robert93
hodnocení

Jedna moje spolužačka měl individuální plán kvůli zdravotním potížím, spíš jsem chtěl vědět jestli je můj důvod pochopitelný ze strany školy. Z vlastní zkušenosti vím že školy nejsou moc ústřetové v případě brigád (tedy aspoň ta moje).

martinaa*

Pochopitelný je určitě, pokud máte velmi tíživou finanční situaci, ve které prostě do práce musíte, abyste rozpočtu ulehčil, je to vážný důvod. Záleží však, jakého máte ředitele. Může to být hlupák, co nepovolí nic a bude dělat problémy.

robert93
hodnocení

Děkuju vám za odpověď, hned v pondělí půjdu za ředitelkou a zkusím to nějak vyřešit. pokud bude dělat problémy tak holt budu muset ukončit studium a nastouit od příštího roku na jinou školu

b

Ono je to trochu složitější, než jen že ředitel je hlupák, co nepovolí nic a bude dělat problémy.
Individuální studium se u denního studia povoluje v případě, že studentovi brání v pravidelné docházce závažné problémy zdravotní, vrcholový sport apod., ne však potřeba vydělávat si peníze. Pro tento účel je zde studium dálkové. A prosím nekamenujte mě, ale má to své logické vysvětlení: Student denního studia požívá řadu výhod právě proto, že nemůže současně studovat a současně být plně ekonomicky aktivní (sleva na studenta při zdanění jeho příjmu, daňový bonus na vyživovanou osobu, zdravotní pojištění placené státem). Škola se při schválení individuálního studia z důvodu soustavné ekonomické činnosti dostává do problémů - v podstatě student není vázán denní docházkou, neměl by dostat potvrzení o denním studiu a požívat výhody studenta soustavně se připravujícího na budoucí povolání, protože tomu tak opravdu není. V zásadě by se škola vydáním dokladu o studiu a student využíváním výhod s denním studiem spojených v tomto případě dopouštěli porušení zákona.
Takže zkuste s s vedením školy dohodnout, třeba to nějak půjde. Pokud ne, tak to ale nesvádějte na to, že ředitel je hlupák, jen se nechce dostat do případných problémů. Vím o případu školy, kde před příchodem školní inspekce učitelé povinně přepisovali třídní knihu, protože v kolonce pro důvod nepřítomnosti žáka se příliš často opakovalo rigáda.
Mám pochopení pro vaši obtížnou situaci a přeji Vám, ať se s ní co nejlépe vypořádáte.
B.

martinaa*

Tak když může být vážným důvodem "pouze" sport, tak by jím měly být i vážné finanční problémy... pak mi to přijde nelogické, proč sportovec, který nemá žádné jiné problémy, tuto úlevu má, a člověk, jehož rodina má velké finanční problémy (nemůže platiti pomůcky do školy aj), tuto úlevu nemá*nevi* To mi přijde nefér.

A ten hlupák ředitel - my skutečně hlupáka měli a každý to věděl:) Když měl někdo nějakou potíž, házel mu klacky pod nohy atd.

b

Prosím přečtěte si mou odpověď pozorně. Jde o to, jak jsou nastaveny zákonné podmínky pro studium. V zásadě platí, že musíte-li si vydělávat na obživu a z tohoto důvodu nemůžete absolvovat denní studium, je pro vás určeno studium dálkové.

Pokud zvládnete ekonomickou aktivitu bez potřeby výrazně omezit denní docházku do školy, tak vám v tom nic nebrání.

To, že nejste spokojena s právní úpravou, tady nevyřešíme.

B.

martinaa*

Nevyřešíme, nicméně je to blbost.

A pokud škola nepovoluje studium dálkové (zvlášť, pokud se jedná o osmileté gymnázium), co potom?

b

"A pokud škola nepovoluje studium dálkové..."

Dálkové studium je zcela jiná samostatná forma studia, na kterou je třeba samostatná akreditace. Škola toto studium povolit indiviuálně nemůže, buď ho má (výuka probíhá obvykle o víkendech nebo v pracovní dny odpoledne) nebo ne.

O žádné možnosti studovat gymnázium dálkově nevím.

Jak jsem psala, pro danou situaci mám pochopení. Řešení však nebude vůbec jednoduché a platí, bohužel, každá rada drahá.

B.

martinaa*

Vaše rady jsou pro tazatele velmi dobré*palec*

robert93
hodnocení

Děkuju vám za vaše rady, výborně jste mi osvětlil situaci. Každopádně se do školy zeptat půjdu, uvidím co s toho bude. A pokud nic tak holt půjdu za některým s našil politiků a poprosím ho o individuální příspěvek na živobytí..

hodnocení

0x

Možná zkuste ještě zvážit alternativu odpoledních brigád. Domnívám se, že s neukončeným vzděláním si stejně nezajistíte lepší výdělek, než by jste měl z pravidelný brigád. Navíc se Vám bude studovat o 100% lépe, než při individuálním plánu.

robert93
hodnocení

Brigády jsem samozřejmě řešil. prošel jsem si všechny supermarkety, také jsem byl ve všech fabrikách. co se týče normální práce tam bych problém neviděl. pokud se mi povede vyřídit ISP půjdu pracovat do PC servisu za přibliźné 13tisíc čistého.

Byl to jen názor, je to na Vás. Chápu, že tíživá finanční sutuace je mnohdy opravdu neřešitelná jinak, ale zároveň je třeba říct, že pokud by brigádnické výdělky pomohly stabilizovat situaci na únosnou mez, je to asi lepší volba. Vypadnout ze studijního tempa je ošemetné a těžko se to pak dohání. Navíc na práci a výdělek si člověk snadno přivykne a ocitnout se za pár let v této zemi bez nedokončeného sš vzdělání jé téměř likvidační stav.

Ale budu Vám držet palce, ať zaměstnání i školu zvládnete.;)

robert93
hodnocení

Já bych samozřejmě také radši řešil tenhle problém s brigádou ale v žádném supermarketu už 2 měsíce neberou brigádníky (chodim se pravidelně osobně informova) a ve fabrikách berou brigádníky výhradně na letní prázdniny

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]