Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,byla bych moc ráda,kdyby mi někdo poradil jak udělat na počítači nějakou pěknou nekostrbatou omalovánku.Musím na to mít nějaký speciální program?Nebo to jde v obyčejném malování?Děkuji předem
Jde to i v Malování (jsou samozřejmě i lepší programy), záleží jen na tobě, jak jsi šikovná a co chceš nakreslit-omalovávat...
Martineckad:
1. Chceš omalovánku nakreslit a nebo vybarvit?
2. A kostrbaté aby nebylo co? - třepe se ti ruka a nebo chceš obrázek poté hodně zvětšit?
3. Co myslíš tím "rastrová a vektorová"? - v jakém formátu potřebuješ (chceš) soubor uložit?
Obecně - nejdříve si ujasni, co vlastně chceš a případně svůj dotaz doplň, protože žádný zázračný program, na který uděláš ´budliky-budliky´ a on všechno zmákne sám - aniž ty víš, co a jak, neexistuje.
doplněno 09.02.13 12:12:Ad 1. Tak si nějaký obrázek vymysli a nakresli, poté i vybarvi (nebo si základ stáhni z netu a jen vybarvi - smíš-li - jen, na netu se ti bude vektorový hledat ´těžce´, obvykle jsou uloženy jako .jpg, .png či .bmp - a to jsou bitmapy - tedy "rastry", teoreticky i můžeš bitmapu ve vektorovém editoru převést na vektory).
Ad 2. Třas ruky ´odstranit´ neumím, ale lépe se opravuje vektor (v bitmapě musíš roztřepaný obrys odmazat a nakreslit znovu, vektor lze ´narovnat´), hodně zvětšit lze jen vektor.
Ad 3. Já vím, jaký je rozdíl mezi bitmapovým a vektorovým uložením - jen z dotazu nebylo zřejmé, že to víš i ty...
Na vektorovou grafiku používám CorelDraw, problém je, že je dost drahý (podobně i AdobeIllustrator). Můžeš použít i ´free´ program Inkscape (ke stažení např. http://inkscape.org/ ). Jenže - tyto grafické editory už nepatří k ´základu´, tedy práce s nimi předpokládá určité znalosti. *)
Můžeš také použít např. GIPM, je také zdarma (ke stažení např. gimp.org/... ) - sice je primárně bitmapový,ale umožňuje vkládat (kreslit) vektorové objekty, ale i tento program předpokládá určité znalosti. *)
Pokud se rozhodneš pro nějaký jednoduchý editor (např. už zmíněné Malování), vytvoř nový soubor v co největším rozlišení - nebudeš jej posléze na A4 muset (o tolik) zvětšovat, takže se ´třas´ ruky i zhrubnutí čar projeví méně a zvol (nakresli) si nějakou jednodušší grafiku...
*) Nic ti nebrání si program(y) stáhnout a vyzkoušet
doplněno 09.02.13 12:13: Oprava - editor je - samozřejmě - GIMP...
A nebo si najít na netu pěkný černobílý o/... a ten pro předlohu vybarvit v malování. Ikona plechovky s barvou je na to ideální
No a pak jednou vytisknout černobíle a jednou barevně.
No..to já právě nemužu takhle zkopírovat :D Je to úkol do školy ale já moc nevím jak se to dělá
No chtěla bych nakreslit to co nejhezčí,aby to nebylo kostrbaté..Prostě obyčejná omalovánka-rastrová a vektorová-A jestli jde o tu omalovánku tak nevím co bych ještě tak kreslila ale obyčejně-něco jako tohle např. omalovanky-zde.cz/...-tohle je podle mě spíše rastrová ale nejde mi to zvětšit tak si nejsem jistá.Jinak jestli byste někdo měl nějaký tp na program atd. byla bych vděčná kdybyste to tu napsali
1.Chci 2 omalovánky,jednu nakreslenou a tu stejnou i vybarvenou
2.Chci potom obrázek hodně zvětšit ale také se mi třepe ruka
3.chci to ve formátu A4-rastrová je že když se obrázek hodně hodně zvětší tak ho tvoří takové ''kostičky'' a vektorový že ho kostičky netvoří...rastrový obrázek je vlevo,vektorový vpravo:
A co takhle vyjít ze vhodné fotky a prohnat ji GIMPem?
Např. pan premiér a cosi evropského - 1. obrázek.
Vhodným fitrem pro zvýraznění hran (vyberem zkusmo podle náhledu) použitým s přiměřenou intenzitou (opět podle náhledu) si vytvoříme hrany. Byly barevné a zbytečně detailní, tak je funkcí "prah" proberem (opět kontrola náhledem) a zčernobílíme. Zůstaly bílé, tak inverzí uděláme černé. A dostanem kresbu omalovánky - 2. obrázek.
Pak se vrátíme k barevné fotce a převedem ji do indexovaných barev, zvolíme nevelký počet, zde konkrétně snad 5. Dostanem cosi s jednolitými barvami, nastavíme zas režim RGB (aby bylo možné míchat vrstvy; barvy už zůstanou), vhodně překryjeme s kresbou a máme předlohu omalovánky pana premiéra - 3. obrázek.
Na výsledek má vliv kvalita a druh fotky, z každé omalovánka udělat nejde.
S tabletem to ve vektorovém editoru máte za pár minut.
Bez tabletu to bude horší, ale když si to namalujete na papír a naskenujete, případně najdete nějaký vhodný obrázek/fotku, obtahování a převod do křivek nebude tak hrozný, jak by se mohlo zdát. Pro omalovánku to nemusíte mít nijak ideálně přesně, budou stačit základní tvary - hranaté jsou v pohodě, křivky vemete nějak přibližně.
Případně teda ještě líná varianta, existuje pár konvertorů z rastru do vektorů, dokonce i online, které teda u barev i při maximálních detailech vyplivnou vcelku nepoužitelné výsledky, ale pro tohle by se to mohlo výtečně hodit. Stáhnete do svg a budete odmazávat to, co nepotřebujete, až zůstanou jen obrysy.
doplněno 09.02.13 22:15:Tohle jsem myslel: vectormagic.com/...
Případně tady: image.online-convert.com/... bez registrace, při převodu do černé a bílé to už máte skoro hotové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.