Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reakce roztoku (NH4)2CO3

Od: liwilterhage* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

chtěla jsem se zeptat, jestli by někdo nevěděl, jak by dané rovnice měli vypadat. (především ta druhá, netýkající se amoniaku)

Reakcí roztoku amoniaku a kyseliny octové vzniká octan amonný. Tato sůl hydrolyzuje:

NH4+ + H2O → NH3 + H3O+

CH3COO- + H2O → CH3COOH + OH-

Koncentrace uvolněných iontů je přibližně stejná, a proto roztok octanu amonného je neutrální.

Potřebovala bych pomoci v určení analogicky, jak reaguje roztok (NH4)2CO3.

Nevychází mi zpětné vyčíslení.

Děkuji předem

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Obvykle soli slabých alkalií a slabých kyselin jsou málo disociovány a vykazují spíše neutrální reakce.Ale stejně tak i roztok silné kyseliny a silné zásady,i když ty bývají disociovány hodně,mají neutrální reakci.

Proto i roztok uhličitanu amonného bude spíše neutrální,.

Složit matematicky správně rovnici by pro tebe neměl být problém.

JABRAKA

liwilterhage*
hodnocení

jasně, děkuji

mrkva1
hodnocení

0x

uhličitan amonný zcela disociuje na (NH4) a (CO3)2-

amonný kation trochu hydrolyzuje, tak jako u toho octanu amonnĂ©ho. NH4+ + H2O → NH3 + H3O+

UhliÄŤitan taky trochu hydrolyzuje:

(CO3)2- + H2O -> (HCO3) - + OH-

Poukud neznáme dis konstanty (nechcce se mi je hledat), tak o pH toho moc nemĹŻĹľeme vÄ›dÄ›t, mĹŻĹľeme jen tipovat.

mrkva1
20.02.12 09:46

no toto

liwilterhage*
hodnocení

mnohokrát děkuji, nebyla jsem si jista těmi anionty

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]