Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obecný trojúhelník-úloha

Od: filip2142* odpovědí: 7 změna:

Čaute všichni mám tady takovouhle úlohu : Jak lze obecný trojuhelník proměnit na trojuhelník rovnoramenný nebo PRAVOÚHLÝ při zachování stejné výšky a obsahu? řešení narýsujte .Nemáte nějakej nápad?za případné rady děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

4x

Výšku zachováte jen jednu. Tak si jednu vyberete, k příslušné straně (u paty výšky) uděláte rovnoběžku protějším vrcholem (tedy druhým koncem výšky). Po téhle rovnoběžce můžete libovolně šoupat vrchol a výška i obsah budou zachovány.

Když středem základny povedete novou výšku, dostanete trojúhelník rovnoramenný; ten bude existovat vždycky. Pravoúhlý pak vznikne, když vrchol umístíte do průsečíku Taletovy kružnice (z toho samého středu) a rovnoběžky; u toho může v závislosti na poměru výšky a základny existovat řešení jedno (stejné jako rovnoramenný), dvě nebo žádné.

Je to prosté. Jen doplním, že tímto způsobem najdu pravoúhlý trojúhelník s pravým úhlem proti základně (který, jak upozorňuje dzordz, nemusí nutně existovat). Krom toho, povedu-li krajním bodem základny kolmici k téže, dostanu rovněž pravoúhlý trojúhelník se stejnou výškou a obsahem; jen je ta výška zároveň jeho stranou.

doplněno 16.02.12 21:05:

Vlastně i ten rovnosramenný trojúhelník může mít ještě druhé potenciální řešení, při kterém jedna z těch rovných stran bude rovna zvolené základně.

filip2142*
hodnocení

Jasně díky to chápu kolmici ,která je i jeho stranou pravoúhlý trojúhelník např ano,aten obecný si mám vybrat jaký ,aby měl stejná obsah to mě nějak nedošlo pardon :(

Jestli dobře rozumím zadání, ten obecný je prostě nějak ("obecně") zadán a úkolem je najít rovnoramenný, případně pravoúhlý trojúhelník se stejnou výškou. Jak píše dzordz, (cíleně) zachovat můžeš jen jednu výšku (náhodou, v závislosti na tom, jaký je ten původní obecný trojúhelník, se může případně stát, že bude zachována i jiná výška-to bude v podstatě tehdy, když už ten původní trojúhelník byl rovnoramenný nebo pravoúhlý). Takže ten obecný si nevybíráš, prostě nějaký máš daný, není-li tomu tak, tak si nějaký narýsuješ zcela náhodně (ono obecný trojúhelník vlastně nejde narýsovat, cokoli nakreslíš, bude možná náhodně zvolený, leč zcela konkrétní trojúhelník). No a pak se rozhodneš, kterou výšku chceš zachovat, vyjděš z odpovídající základny (která musí být také zachována, aby se nezměnil obsah čili poloviční součet základny a výšky) no a dále postupuješ jak výše popsáno.

dzordz*

Vida, to mě nenapadlo. Tak tyhle dva pravoúhlé tam budou pokaždé.

Po pravdě, mne zase nejdřív nenapadl ten thalerovský. A na tu druhou konstrukci rovnoramenného trojúhelníka (který také nemusí existovat nebo múže být jeden nebo dva) jsem přišel až dodatečně.

filip2142*
hodnocení

Jasně říkáš to dobře jen to trochu upřesnit:) řekněme ,že obecný troj.může být jakýkolik a jaký teda např troj.mám udělat při zachování všeho v popisu:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]