Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Využití plynu při nízkém tlaku

Od: skaska odpovědí: 5 změna:

Uveďte příklady využití plynu při nízkém tlaku v technice i v různých vědních oborech? Jestli víte poraďte mi prosíííím?!

Předem Děkuji moc... :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

Mě napadá vakuum... tam jde vlastně o plyn s daleko menším tlakem než je tlak atmosferický. Vakuum se využívá např. při výrobě žárovek nebo obrazovek. Ale určitě se využívá i v jiných odvětvích průmyslu. Když jsem se ptala přítele na využití plynu při nízkém tlaku, tak mi odvětil "vaření na plynovém sporáku". *smich* Jen si nejsem jistá, zda je to ten správný příklad.

ferda60*
hodnocení

0x

Jako příklad snad nejrozšířenější bych uvedl zářivkové trubice (klasické dlouhé i úsporky) které mají uvnitř páry rtuti o nízkém tlaku. Dále dnes už tolik nerozšířené neonové trubice (svítící reklamy), barvu světla u nich určoval plyn náplně - neon svítil červeně. Neonové nástavce (jiskřivky) měl i přístroj Violet - wand užívaný dříve k elektroterapii ( cs.wikipedia.org/...

lui*
hodnocení

0x

Např. směna teplot v chladících zařízeních. Nebo zvedací vaky na výfukové plyny. Pracují s velmi nízkým přetlakem. Podtlakové matrace které používají zachranáři na transport zraněných.

Záleží na tom, co je míněno výrazem "nízký tlak". Je to tlak větší než atmosférický nebo nižší než atmosférický tedy vlastně podtlak?

cacab*
hodnocení

0x

argon, kyslík,co2, propan-butan - svařování, hořáky. vodík- chlazení ložisek u turbín

hujer123*

Vaření na zemním plynu, plynové kotle topení. Argon- náplň izolačních dvojskel. Přeplňavání spalovacích motorů na jedné straně, pohánění turbodmychadla výfukovými plyny na straně druhé. Narkóza, kyslíkové masky. Sycení nápojů kysličníkem uhličitým. Přetlakové kabiny letadel, Výčepní zařízení k čepování nápojů, typicky piva, Toho využití je tolik, jen si na všechno vzpomenout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]