Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zítra mám písemku z matematiky, ale pořád mi nějak nejde příjí na to, jak se počítá tento příklad se zlomkem.
Napište směrnicovou rovnici přímky, která je kolmá na přímku y= 2/3x - 1
a prochází bodem A = -4; -7
Prosím o radu na postup, ale trochu srozumitelným jazykem :D
Ahoj, já to brala už předloni a nejsem si jistá, jestli ti poradím správně, ale jestli si to dobře pamatuju, mělo by to být takto:
Přímka kolmá na přímku y= kx + q má směrnici 1/k, takže:
když dáš 1/(2/3), dostaneš tři poloviny,
takže to bude y=3/2x+q. A teď jen zjistíš to q a to tak, že za X a Y dosadíš ty zadané souřadnice. Snad mě paměť nešálí!
.
ZA jeden bod, je to skoro dobře. Jenom tu směrnici musíme opatřit znaménkem mínus. Taková kvalitativní kontrola: Kdyby k bylo rovno jedné, tak 1/k je zase jedna a přímka by byla kolmá sama k sobě.
Ještě jinak: když směrnicovou rovnici přímky budu psát va tvaru y - kx = q a chápat ji jako obecnou rovnici, přímka kolmá má tvar ky +x = ... a odsud to vyjde po vydělení káčkem.
když čtu takovéto a podobné odpovědi kartagince, petapety a dalších, co umí, přemýšlím, jakým jazykem to vlastně mluví píší...
žádné slovníky neuvádějí jazyk matematičtina zdá se, už pomalu přestáváme rozumět i kupeckým počtům...
tazatelka promine, ale v tomto případě by moje rada asi byla zavádějící...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.