Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úloha:Jeníček a Mařenka na náštěvě

Od: danyq odpovědí: 7 změna:

Dobrý den mám tady jeden příklad za úkol vyřešit,ale mám sní poněkud problém:) Co vy na to?díky

Zadání: Jeníček a Mařenka byli na náštěvě u ježibaby.Pro navození příjemné atmosféry si v 16 hodin zapálil dvě svíčky.Bílá svíčka byla vysoká 300mm a celá zhořela za 150min .Červená svíčka byla vysoká 480mm a celá shořela za 120min .Děti řekly ježibabě,že půjdou domů vté chvíli ,kdy obě svíčky budou stejně vysoké.

otáky: V kolik odešly děti domů?

Jak vysoké budou v tu dobu obě svíčky?

Díky všem za rady Dany.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

napřed si zjisti, jakou rychlostí hoří bílá, respektive kolik mm shoří za minutu, potom si spočítej, kolik mm za minutu shoří u červené svíčky...

čísla jsou to příjemná, dají se dobře počítat i z hlavy, vycházejí celá čísla u bílé i u červené...

potom už jen porovnáš mm za určitý čas u jedné i druhé, měl by to být společný násobek a je to...

zkus to a dej výsledek, zkontrolujeme a schválíme či opravíme... makej, to musíš zvládnout sám...

doplněno 13.02.12 20:08:

tak počítej: 300 mm za 150 min vydělit třista stopadesáti ještě umíš, ne? potom víš že za minutu shoří ty 2 mm za 1 minutu, jak správně uvádíš... teď si spočítej, kolik mm červené svíčky shoří za minutu... postup je stejný jako u bílé, jen čísla budou jiná...

doplněno 13.02.12 20:52:

asi budeš muset počítat na kalkulačce! 480 / 120 =?

a až to budeš mít, tak trojčlenka nebo logicky odpočítávej třeba po 10 minutách zbytky z jedné a druhé svíčky a někde se ty zbývající milimetry sejdou... to je ten společný násobek... teda podle mne...

doplněno 13.02.12 21:23:

no konečně... problém musíš rozanalyzovat a po částech počítat, pozorně... a myslet... jen mi nejde do hlavy, vždyť jste na to byli tři, danyq, daveq a filipl... *smich*

danyq
hodnocení

No takže 1, 2mm-1min

2, 3,4mm-1mm

A ted přesně nevím promin,ale je mi trochu blbě a nějak mi to vypadlo:(

danyq
hodnocení

No takže zase špatně musí to mít stejné minuty:/

daveq
hodnocení

obě svíčky už jsem uvedl:) 2mm-1min a 3,4mm za 1min jen nevím jak to myslíš stím společným násobkem jelikož musíme pořád obě hoří a ten násobek mě nějak nejde:(

daveq
hodnocení

aha promin blbe jsem opsal mm svíčky na 408 .., no tak první po 2mm a druhá po 4mm

daveq
hodnocení

No už mi to vyšlo za 40min zůstanou 220mm díky za všechny rady takže odejdou 16:40

daveq
hodnocení

No kurde už mě ztoho večera... no ted je to konečně správně 90min 120-120 takže 17:30

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]