Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha o neznáme

Od: olikcz* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, už dlouho se mi nedaří se dobrat k řešení tohoto příkladu:

Jarek nasbírá za 45 minut půl kbelíku malin.Eva nasbírá za hodinu celý kbelík. Kolik minut by trvalo naplnění jednoho kbelíků, kdyby obě děti pracovala společně?

doplněno 09.02.12 17:37:

Díky za každou radu jak se dobrat přes řešení k výsledku (výsledek by se měl rovnat 36min.)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

1x

Ahoj, převeďte si na minuty, jak dlouho trvá každému z nich nasbírat celý kbelík. A ta neznámá, x, bude označovat čas, který pracují spolu. Takže každý z nich bude pracovat x/jejich rychlost plus x/rychlost toho druhého. A z toho vyplývá tvar rovnice x/90 + x/60 = 1. A teď už máte hezkou rovnicisjednou neznámou, takže jen upravit a máte hotovo. :)

Nebo koukněte sem: webvyukacontent.olportal./...

olikcz*
hodnocení

Tak jsem to počítal stejně , ale nevychází mi správný výsledek, který má být 36. Podle té vaší rovnice by se rovnalo x= 1/5

doplněno 09.02.12 17:59:

nebo vám to tak vyšlo? (36) :D

tlapka*

Tak to bude někde nějaká numerická chyba, pokud počítáte s rovnicí x/90 + x/60 = 1, tak po vynásobení 360 (společný násobek 90 a 60) dostaneme:

4x + 6x = 360, takže 10x=360. :)

olikcz*
hodnocení

Jooo, aha vlastně jsem nevykrátil tu jedničku , díky;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]