Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet úhlu

Od: jaja7* odpovědí: 21 změna:

Potřebuji spočítat velikost úhel gama pokud znám součet úhlů alfa, viz obrázek.

Výpočet úhlu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Abych teda jenom nekritizoval cizí postup, tak popíšu, co bych s tím asi tak dělal já.

Označím S střed kružnice, P patu tečny (tj konec úsečky b na kružnici), C vrchol u úhlu gama (tj mezi stranami a, b), s úsečku SC, Y vrchol na spojnici úseček a, x, y. Úsečka y se u mě nevyskytuje, úhel alfa beru pouze v celku, ne jako součet dvou. Beta je úhel PSC, ró je úhel SCP, chí je úhel SCY, ró+chí = gama.

Vemu trojúhelník SCP, úhel u P je 90°+alfa, součet úhlů je 90°+alfa+beta+ró=180°, ró=90°-alfa-beta. Podle sinové věty je b/R=sin(beta)/sin(90°-alfa-beta), z toho si vyjádřím nebo spočítám beta a následně i ró podle vztahu o řádek výš. Znovu podle sinové věty je s/b=sin(90°+alfa)/sin(beta), spočítám s.

Vemu trojúhelník SCY, znám všechny strany (R+x, a, s), kosinová věta: (R+x)^2=s^2 + a^2 - 2as*cos(chí), spočítám chí a sečtením s ró dostanu gama.

klonik

jj, tohle mi přijde jako dobré řešení :)

jaja7*
hodnocení

Navržený postup dává smysl, ale pokud chci nějak upravit tu sinovou větu pro výpočet úhlu beta, tak jsem v koncích. Potřebuji to totiž celé zadat do tabulky v excelu. Za další nakopnutí dík.

dzordz*

No já nevím, kalkulačka mi to takhle zadané spočítá, takže jsem se nad tím moc nepozastavoval :D

Ale teda kdyby se to počítalo ručně.. prohodím čitatele a jmenovatele,

R/b = sin(90°-alfa-beta)/sin(beta), 90°-alfa znám a označím třeba a, R/b bude rovno třeba 2, aby se to tam nepletlo s písmenama

2 = sin(a-beta)/sin(beta), upravím jako sinus rozdílu

2 = [sin(a)cos(beta) - cos(a)sin(beta)] / sin(beta), ty funkce úhlu a, které dokážu spočítat, vyjdou třeba 3 a 5

2sin(beta) = 3cos(beta) - 5sin(beta)

(2+5)sin(beta) = 3 cos(beta)

sin(beta)/cos(beta) = 3/(2+5), takže

tg(beta) = číslo a to už spočítat jde.

jaja7*
hodnocení

V noci mě napadlo spočítat s a betu pomocí cosinové věty, to už půjde vložit do excelu. Zatím jsem poslední příspěvek nestudoval, spěchám do školy. V každém případě "drozd" je jednička a děkuji moc. Ještě jsem zvědav na matikářku od "fatalwir". Všem děkuji, večer se ozvu,

no paní Maxová *smich**haha* se v pátek nezmínila o něčem tak se v pondělí zkusím připomenout :D

tak paní učitelka nezklamala ale asi je to to samé co už tu bylo. naskenoval sem to a dal na uložto protože tady by to asi k přečtení nebylo

uloz.to/...

jaja4

Ten soubor na ulozto je prázdný má nula bajtů, zkus to uložit prosím ještě jednou, děkuji.

hodnocení

0x

jo to schválně zkusím vyjet a zeptám se naší matikářky dneska

tak zítra vám sem hodím (jestli se matikářka uráčí) výsledek už to má vyjetý dal sem jí to tak to jsem zvědavej :D

karli*
hodnocení

0x

mohlo by to být takto, snad to pochopíš :)

karli*
08.02.12 11:08
hodnocení

0x

Tak tady

martinenka

tak snad už se podaří

Výpočet úhlu #2
dzordz*

Úsečka g je kolmá na b a končí v průsečíku t a x? Podle čeho?

Proč je agx (nebo aga nebo jak ho nazvat) rovnoramenný?

honzi*

To je vidět v tom obrázk ne? pdle mého je to z obrázku jasné

dzordz*

Když si zvolíte malé b a velké a, aby součet alfa’ a alfa’’ byl větší než 90° (a tedy úhel Rb byl nekonvexní), tak se kolmice g s tečnou t vůbec neprotne (respektive se protne někde nahoře).

Stejně tak a nebude na první pohled lákat k tomu, aby bylo shodné s pravou částí x a vytvořil se tak rovnoramenný trojúhelník.

doplněno 08.02.12 13:54:

Z obrázku z obrázku.. když si namaluju úhel gama trochu větší nebo trochu menší, tak se to tam neprotne. A když ho namaluju pravý, bude úsečka a totožná s úsečkou g a ten trojúhelník tam nebude vůbec.

honzi*

Vycházejme z obrázku a tam součet alfa’ a alfa’’ není větší než 90° ... k čemu by jinak ten obrázek byl :)

kotel

Ale vy si nemá nic malovat podle sebe, ale vycházet z obrázku, který jsem dal tazatel! Tazatel si nebude měnit, žádné úhly nebo jinykk měnit obrázek...on ho má prostě zadaný a má ho vyřešit, tak jak je a nééé přemýšlet nd tím, zda - li zvětšením nebo zmenšním daného úhlu, se obrázek změní. Samozřejmě, že kdyby byly úhly jinak velké, tak nebo bude vycházet, ale táké by se nám tím zcela změnil obrázek, takže b řešení bylo jiné! Takovými úvahami nikomu nepomůžete, ten který mu tam dal ten návod, se aspoň snažil, taky nepíše, že je to na 100 % správně. A co jste poradil vy?

dzordz*

Tak nevím, jestli se mám vůbec něco odpovídat. ..známe-li hodnoty a, b, R, x a součet úhlů α’+α’’. Ty hodnoty neznáme číselně, pouze jako písmena, která se můžou vyskytovat ve výsledku, protože jsou známá. Např: řešení γ = γ1+γ2 nebo cos(γ) = g/t není řešením, protože hodnoty γ1, γ2 ani g neznáme. Oproti tomu cos(γ) = (a+b)/(2R+x) řešením je, protože použité hodnoty jsou zadány. Obrázek je orientační pro znázornění vztahů, například že R je poloměr nebo že b je spojnice paty tečny a úsečky a. U ničeho nejsou žádná čísla.

Nakonec jsem se jenom ptal, z čeho vyplývají dvě skutečnosti použité pro řešení, třeba to je dobře a já to tam nevidím. Z popisu řešení u obrázku jsem to nepochopil a vyznělo to, že jsou ty vlastnosti odhadnuté nebo vymyšlené.

Takže řečení je, vzít obrázek a ten úhel na něm zmšřit?

Kdosi kdysi řekl, že geometrie je umění dělat správné úsudky z nesprávných obrázků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]