Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha -koupě míčů,soustava rovnic

Od: filipl odpovědí: 11 změna:

Narazil jsem na tento příklad: škola zakoupila 12 nových míčů,jedny levnější po 200kč a trojnásobek dražších míčů ,celkem to stálo 3750kč. No nevím si stím rady přišel jsem na x+y=12 ,ale na druhou rovnici jsem nějak nepřišel:( Díky za případné rady Filip.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Ještě víte, že dražších bylo 3x víc než levnějších. Z toho už zjistíte přesně počet, kolik bylo kterých.

Potom cena všech levných (to už znáte) + cena všech drahých (u těch znáte počet, neznáte jen cenu za kus) dá dohromady 3750.

filipl
hodnocení

A nějak bys to prosím nezapsal?jako soustava rovnic nebo uvedl příklad?díky

dzordz*

Když x budou ty levnější: x + y = 12

3x = y, spočítáte x i y

200x +zy = 3750, kde z je cena dražších (předpokládám teda, že se má spočítat, kolik stál jeden dražší míč, v zadání to není)

filipl
hodnocení

Promin ,ale pořád to nechápu:( takže první rovnice x+y=12 a druhá rovnice je jaká a jak tedy výjde díky

dzordz*

x+y=12 a zároveň 3x=y

Dosadíme třeba druhou rovnici do první, x + (3x) = 12, takže x = 3 (počet levných), y = 3x = 9 (počet drahých).

Dohromady stály 3750, píšeme: 3*200 + 9*z =3750, upravíme na 9z=3750-600, spočítáme z = 350 (cena jednoho drahého míče)

03.02.12 12:50

Souhlas

filipl
hodnocení

ještě jeden dotaz řekněme ,že z první rovnice x+y=12 ,dostanu tedy x=12-y to dosadím do druhé rovnice 3x=y tedy vznikne 3*(12-y)=y

a ještě dotaz tedy základní rovnice : 3x=y tak tedy 3x to je trojnásobek dražších míčů? a y jsou levnější míče?jelikož mě vyšlo 9=y ,ale v počtu devíti jsou dražší míče díky,postup jinak vše chápu ,ale ta druhá rovnice mě trochu nejde do hlavy díky

dzordz*

Jo, 3*(12-y)=y dá přece stejný výsledek, jako opačné dosazení.

Tu rovnici si sestavíte tak, aby dávala smysl. Zadání cit. "koupila levnější.. a trojnásobek dražších míčů". Budete tedy mít dvě čísla, x a y. Víte, že jedno je třikrát větší než druhé. V rovnici se obě strany rovnají, číslo na levé straně od rovnítka musí být stejné, jako číslo na pravé straně. Aby se x a y rovnalo, musíte to menší z nich vynásobit trojkou. Trojnásobek menšího čísla je číslo větší, 3x=y. Menší číslo, x, označuje levné míče, číslo y pak drahé míče.

Když jen prohodíte strany a napíšete to jako y=3x, budete mít přesně výrok ze zadání: dražších míčů (y) byl trojnásobek. Ono vás možná mate to slovo trojnásobek, podobný případ by byl třeba: do hrnku se vejdou dvě sklenice vody. Jeden hrnek je stejné množství jako dvě sklenice, h = 2s.

filipl
hodnocení

Jasně díky já na to taky přišel jen jsem si nebyl 100% jist:)

Správné řešení této otázky je následující:
Ekonom Franta, kterého zajímá (ač nevím proč) kolik míčů bylo za 200Kč a kolik za 600Kč...dojde za tělocvikářkou Evíkem a zeptá
řekne "Evíku, dej mi ty paragony od těch pitomejch míčů, ať nemusím počítat kolik kterých bylo"...Evík řekne "tady je máš Franto"...
Franta řekne "děkuju"...a spokojeně odchází...
Miluji slovní úlohy z "praxe"...
P.S.: ovšem možná to bylo jinak...tělocvikářka Evík, šla do obchodu se sportovníma potřebama...a povídá prodavači "Lojzo, potřebuju pro naší školu 12 nových míčů, jedny levnější za 200kč a trojnásobek dražších míčů ,celkem aby to stálo 3750kč"...
Odpověď prodavače je nepublikovatelná...

zadna*
hodnocení

0x

Vemte to logicky. Nemusíme sestavovat ani žádnou rovnici. Škola zakoupila 12 nových míčů, jedny stáli 200,- a tich draších, když je 3 krát víc, tak si 12 vydělte 4, vyjde vám 3. Dále počítejte 3750 - (3 * 200) = 3150. A nakonec spočítáte kolik stály dražší míče, a to následovně 3150 / (12 - 3) = 350. Odpověď je, že dražší míče stály 350,- Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]