Nejste přihlášen/a.
Zdravím , známá má dceru a momentálně řeší kam jí dát na školu . Její průměr známek byl v 8 třídě 1,2 a nyní v pololetí to bude stejné . Holka chce dělat dětskou lékařku , nebo farmacii . Co bude nejlepší studovat? Na gymplu jí říkaj , že jejich škola je na to nejlepší a na škole kde je obor zdravotnické lyceum zase říkají , že jsou nejlepší přípravou oni .Něco to do sebe má , už 4roky se bude pohybovat ve zdravotnictví ,ale zase gympl jí může lépe připravit na VŠ . Hledám kde se dá ,ale zatím jsem nenašel nic kde poraděj . Díky za váš čas
Znám spoustu lidí (včetně sebe), kteří mají střední odbornou školu v oboru X, vysokou školu v oboru Y a úspěšně se živí oborem Z. Takže bych asi neřešil samotný obor, ale i to, jak je škola dostupná, jak je náročná (nejen na studium, ale třeba i finančně pro rodiče) a případně i další kritéria. Holka chce dnes dělat dětskou lékařku, ale když zjistí, že to není jen chladit rozpálená čelíčka voňavých miminek, ale že je to docela vysilující a nevděčná práce, tak třeba změní názor, bude zahradní architektkou, a vaše starosti jestli lyceum nebo ne přijdou vniveč :D
doplněno 10.01.13 11:37:ale kdyby se rozhodovala mezi gymnáziem a odbornou střední školou, preferoval bych odbornou školu. Gympl je možná dobrý odrazový můstek na VŠ (a i to zdaleka ne vždy), ale kdyby to nevyšlo, tak pro praktické uplatnění je celkem o ničem.
Artik, ať ta dcera známé popřemýšlí o tom, co když se na vysokou školu třeba nedostane, nebo ji ten obor nebude bavit.
Pokud bude mít tu střední zdravotnickou, bude moci dělat zdravotní sestru (ale ne žádnou odbornou, na to je ještě 3 roky nástavba). Pokud bude mít gympl, nebude z ní "nic".
Na druhou stranu, gympl lépe připraví na větší portfolio vysokých škol. Zase pokud je to "lyceum", mělo by to být něco mezi gymplem a zdrávkou.
Já jsem před se kdysi také rozhodovala mezi obchodní akademií a gymplem. Protože jsem od přírody líná se učit, tak jsem zvolila obchodní akademii a jsem spokojená. Za pár měsíců končím Ing. studium na ekonomické škole, takže já jsem se do svého oboru strefila. Na gymplu bych trpěla - s biologií, chemií, fyzikou...
doplněno 10.01.13 11:40:Jethro, ono asi záleží na tom, jestli je ta holčina už pevně rozhodnutá. Já jsem se směřovala do ekonomického směru už od začátku. Ale lidi z gymplu u nás na ekonomické škole trpí. Jediný náskok oproti nám mají v matice, naopak v účetnictví, ekonomii, podnikové ekonomice - plavou...
Artik, já jsem byla první ročník, kdy ze zdravotnické školy už nevycházejí zdravotní sestry. Dneska, když chce být holka třeba dětská sestra, musí pak ještě 3 roky studovat, to samé na porodní asistentku...
Ještě ať se známá zeptá, jaké mají na tom gymplu volitelné předměty. Pak se ta holka může rozhodovat, že bude mít zaměření třeba na biologii a chemii, když pak bude chtít jít na medicínu.
No je to hezké, že dívka je už v 8. třídě rozhodnutá být dětskou lékařkou nebo farmaceutičkou. Ale je to ještě vše daleko, nakonec třebas skončí jako jaderná fyzička. Myslím si, že pro ni by bylo lepší gymnázium. Zdravotnické lyceum je zaměřeno jen tímto jedním zdravotnickým směrem, a pokud se student rozhodne jít třebas na práva nebo ekonomii, tak by měl dost velké problémy. Gymnázium připraví studenta komplexněji (rodinné zkušenosti)
je v 9 třídě a plán má lékařku , tak je lepší jí připravovat na tohle zaměstnání ,než aby pak říkala , že proč jí rodiče nedali na nějakou školu , která jí pomůže na VŠ .
zak jsem mluvil s lidma co dělaj LK a bylo mi jednoznačně řečeno že lyceum ne . Prý jsou hodně pozadu
Já sama se rozhodovala mezi gymplem a lyceem...la jsem nakonec na lyceum a výsledek je stejný jako z gymplu. lyceum je v podstatě stejné jako gympl,ale má minimální zaměření na určitý obor,ale pokud se nedostanete na V,tak z vás vlastně nic není. Máte jen veobecný rozhled jako z gymplu... Chtěla jsem dál jít také směrem zdravotnictví...teď vím,e jsem měla jít normálně na střední na zdravku a pak z ní dál, ne ádný gympl a lyceum...
Dobrý den,
ráda Vám poradím - pokud tedy není pozdě. Sama jsem se před 6 lety rozhodovala, jestli jít na gymnázium, nebo na zdravotnické lyceum...Na gymplu mě nutili, abych šla tam, že mě lépe připraví na vysokou školu a tak dále...když jsem si ale přečetla program studia na lyceu, rozhodla jsem se pro něj. Fyziku jsme probrali ještě podribněji jak na gymnáziu, chemie vyšla na stejno a biologii jsme museli umět i o půlnoci a také byla samozřejmě podrobnější. Navíc jsem měla první pomoc, klinickou propedeutiku, psychologii a navíc ještě latinu, kterou bude 100% potřebovat na farmacii. Obor se mi velmi líbil, ale záleží opravdu na tom, kde to bude studovat a jestli je ta škola opravdu dobrá. Já studovala ve Zlíně a nyní jsem na medicíně a můžu Vám říct, že v hodně věcech mám výhodu. Ale samozřejěm záleží jen na ní. Přeji hezký den a dobrou volbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.