Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Mám otázku ohledně vypočítávání definičních oborů a oborů hodnot různých funkcí.Zkoušel jsem přijít sám,na to jak se vypočítávají,jejich vzájemná závislost apod. A tak bych se chtěl zeptat.Zda to na co jsem přišel,je pravdivé či ne.
Lineární funkce
Definiční obor je R-pokud není v zadaném příkladu jedna z podmínek řešitelnosti..(Něco je pod zlomkem,odmocnimou ect. )
Obor hodnot-nelze samostatně vypočítat,určuje se z grafu,je to hodnota přípustných y .Obor hodnot je závislý na definičním oboru.Pokud je příklad zadán v obecném znění.Je obor hodnot R.
Kvadratická funkce
Definiční obor-Stejný případ jako v lineární funkci...
Obor hodnot-Začíná nějákém bodě,který si určím podle "posunutí" z převodu na čtverec,a nebo určím podle grafu..a jde do plus,či mínus nekonečna.
Má to nějáký smysl?Nebo je to jen slaboduchá slátanina?
V zásaděě je to dobře, U lineární funkce? ta má, obecně vzato,tvar y = ax + b, takře nějaké podmínky řešitelnosti tam nemají co dě+lat, takže obor definiční je celé R vždy, obor hodnot je R, s výjimkou případu, že a je nula, pak je obor hodnot {b}. U kvadratické funkce je to míněno dobře, ale místo"začíná v nějakém bodě" bych raději mluvil okrajním bodě, tenobrat"začímá" jaksi evokuje představu, že def. obor je od tohoto bodu do nekoněčna, prostě že jde o levý krajní bod definičního intervalu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.