Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik impulzů

Od: veeeeena odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, měl bych tady příklad se kterým si nevím rady :

Kolik impulzů naměříme za stínícím materiálem, který má tloušťku 10 mm a jehož polovrstva je 20 mm, je-li na straně zářiče naměřeno 500 impulzů za minutu. Díky za pomoc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
Pro rychlost rozpadu radioaktivní látky vyjádřené pomocí měření absorpce ozařované látky platí
R = R0 e-μd, kde d je polovrstva a μ je koeficient absorpčního záření (materiálová konstanta)
μ = ln2/d1/2
V našem příkladě je
R0 = 500 imp/min
d1/2 = 20 mm
d = 10 mm
R =?_________________
R = 500⋅e-ln2/20 ⋅10 imp/min
http://www.wolframalpha.com/input/?i=500*e^%28-ln%282%29%2F20*10%29
Jedná se o radioaktivní rozpad a počet jader ubývá exponenciálně s časem.
doplněno 27.01.12 12:22:

.

Pardon, d je tloušťka vrstvy, d½ je tloušťka polovrstvy.

pecenkav*
hodnocení

0x

500 za minutu.

hop®
hodnocení

0x

Souhlasím s první reakcí.

Počet impulsů, tedy v podstatě frekvence, není veličina, která by POSTUPNĚ (například lineárně) ubývala podle nastavených překážek. Může se měnit síla signálu, nikoli frekvence jeho kmitů...

buss
hodnocení

0x

Já bych řekl 0.
A jak je ten materiál vlastně silný? Zářič čeho?

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud chápu dobře pojem "polovrstva" bude to 500 impulzů/ min a síla signálu bude snížena na 75% za stínícím materálem.

pecenkav*

To je sice hezky, ale dotaz byl na pocet impulzu.

bruk600*
Ctrl C a Ctrl V z mého předešlého příspěvku "bude to 500 impulzů/ min" děkuji za pozornost.

veeeeena
hodnocení

Dobrý den, příklad zní přesně tak jak jsem ho napsal, ale mám dojem že by tma mohlo jít o záření gamma. Díky za odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]